Английските футболни национали са готови да напуснат терена, ако станат обект на расистки обиди в предстоящите два мача на тима от квалификациите за Евро 2020. Тимът на Гарет Саутгейт гостува на Чехия на 11 октомври, а три дни по-късно ще бъде в София за мач с България на Националния стадион "Васил Левски". Нападателят на "Челси" Тами Ейбрахам обяви, че в тима е постигнато съгласие по тази тема.

"Ако се случи на някого от нас, значи се случва на всички. Хари Кейн дори каза, че ако някой се почувства обиден и не е щастлив, целият отбор ще застане зад него и ще напуснем терена заедно", каза Ейбрахам.

Още преди месец английските национали изразиха притеснение преди гостуванията в Прага и София. Селекционерът Гарет Саутгейт припомни, че тимът е бил обект на расистки обиди при последния си мач с България през 2011 г.

Думите на англичаните доведоха до реакция от президента на Българския футболен съюз (БФС) Борислав Михайлов, който обяви "подобни действия за напълно безпочвени". Колегата му Грег Кларк също отговори с писмо.

България е наказана с частично затваряне на националния стадион. Причината е наказание, наложено от УЕФА заради расистки и хомофобски прояви от квалификациите с Косово (2:3) и Чехия (1:2). В Англия припомниха още, че от началото на сезона "Левски" и "Локомотив" (Пловдив) също получиха наказания заради расистки обиди от феновете в мачовете от европейските турнири.

Английските национали вече се сблъскаха с прояви на расизъм в квалификациите за Евро 2020. Това се случи в първия мач с Черна гора в Подгорица.

В борбата с расизма УЕФА въведе протокол от три стъпки, които да бъдат предприемани в мачовете. Европейската централа в лицето на президента й Александър Чеферин дори насърчи реферите да прекратяват мачове при нужда.

Българският национален отбор приема Англия на 14 октомври в София, а мачът е от 21.45 часа.

Дневник