Депутатите удължиха с три месеца изтичащия на 27 октомври срок, в който търговците на нефтопродукти трябва да се регистрират. Така се отговаря на искането на дребните търговци на горива, които протестират срещу Закона за регулирането на административните дейности и търговията с нефт и нефтени продукти, приет през януари, които според тях са в полза на едрите търговци.

Удължаването на срока е предложение на лидера на НФСБ Валери Симеонов, който защитава интересите на дребните търговци в парламента. Те обявиха, че са готови на протести по примера на "жълтите жилетки" във Франция. Според Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива приетите през лятото разпоредби ще затруднят дейността на земеделските производители, строителни компании, минния бранш и други бизнеси, чиито машини ще се зареждат с горива по по-сложни правила. Според тях промените, изискващи по-висок уставен капитал и обезпечения, са в полза на едрия бизнес.

На обратното становище е Българската петролна и газова асоциация, според която целта на закона е да има ясни правила и да се намали сивият сектор, който е огромен и създава корупция.

Междувременно Министерството на икономиката пусна за обществено обсъждане нов проектозакон, който предвижда значително облекчение на режимите, затегнати в началото на годината. 

Дневник