Европейският съюз е готов да удължи разговорите за Брекзит най-късно до лятото, след като председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет разкритикуваха стратегията на премиера Борис Джонсън като "игра на обвинения", предаде "Гардиън".

Следващата седмица европейските лидери ще обсъждат серия от дати, но според източници датата на раздялата ще е през юни.

На фона на изглеждащото неизбежно удължаване на членството на Великобритания в ЕС, други дипломатически източници намекват за малко вероятна възможност крайната дата да е преди евентуални общи избори, за да бъде принуден парламентът да приеме сделка. Според дипломат от ЕС обаче удължаването за повече време изглежда по-реалистично.

Вчера се появиха твърдения, че преговорите за сделка в Брюксел са на практика "мъртви" след информация от "Даунинг стрийт" за съдържанието на телефонен разговор между германския канцлер Ангела Мекрел и британския премиер Борис Джонсън. Според неназован британски източник Меркел е казала на Джонсън, че Северна Ирландия трябва да остане в митническия съюз на ЕС и вследствие сделката изглеждала "невъзможна, не само сега, но завинаги".

Туск изрази разочарованието си като написа в "Туитър": "Борис Джонсън, залогът не е кой печели в някаква глупава игра на обвинения. Залогът е бъдещето на Европа и Великобритания, а също сигурността и интересите на хората". "Вие не искате сделка, не искате удължаване, не искате отмяна, quo vadis", каза той, използвайки латинския израз, означаващ "къде отивате".

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви: "Не приемам тази игра на обвинение Ако това е така, обяснението е всъщност в британския лагер, защото първородният грях е на островите, а не на континента".

По думите на Детлеф Сеиф, експерт по Брекзит в партията на Меркел, е малко вероятно телефонният разговор между нея и Джонсън да се е състоял по начина, по който е било съобщено за него от "Даунинг стрийт". "Това би противоречало на всички принципи, които германското правителство следва от поне три години, конкретно, че преговорите се водят от Европейската комисия. Германският канцлер да настоява Северна Ирландия да остане в митническия съюз напълно ще наруши тези насоки".

Германия бе един от най-откритите защитници на това да се даде на Обединеното кралство колкото може повече гъвкавост, за да се избегне Брекзит без сделка на 31 октомври или по-късно.

Говорителят на канцлера отказа да коментира "конфиденциални разговори".

Според плана на Джонсън за Брекзит цялото Обединено кралство трябва да напусне митническия съюз на ЕС. Северна Ирландия с разрешението на политици в нейния парламент ще продължи да прилага законодателството на единния пазар на ЕС за селскостопански и други продукти. Разрешението на северноирландските политици ще се изисква на всеки четири години.

Дневник