Говорител на министерството на външните работи на Австралия е обвинил българското правителство, че е изопачило точните думи, които временно управляващият мисията на държавата Джон Филп (базиран в Атина) е употребил по казуса с Джок Полфрийман по време на среща с министъра на правосъдието

Срещата на министър Кирилов с дипломата бе вчера в София - по настояване на австралийската страна. В съобщение от Министерството на правосъдието посланик Филп е цитиран с думите:

    „Австралийската страна е наясно, че и в момента всичко се развива според българското законодателство и няма отклонения в процесите на съдопроизводството“.

В резултат на това изявление агенцията в Австралия цитира самия Полфрийман, че ако изказването е вярно, то то е "голямо предателство". Той прекарва последните 20 дни в имиграционен център в София, въпреки че съгласно българското законодателство, той трябва да бъде освободен, твърди австралийската медия.
 

Въпреки че е предсрочно освободен от затвора, поради крайно необичайната намеса българския главен прокурор, Полфрийман все още е задържан, твъдри още изданието.

Днес говорител на Министерството на външните работи и търговията на Австралия (DFAT) е обвинил България, че е представила погрешно споменатото на срещата между Кирилов и Филп.

    "Г-н Филп изрично не използва думите, които е цитиран да използва", обявава говорителят, чието име не е споменато в публикацията. "Той (Джон Филп - б.р.)също изрази множество притеснения, включително е посочил риска натиск отвън да въздейства на резултата, което, както преди бе съобщено, сериозно би загрижило Австралия. Много важно е, че той е представил австралийските притеснения, че продължителното задържане на Полфрийман остава необяснимо и че, съгласно условното освобождаване, той трябва да бъде пуснат и да му бъде позволено да се завърне в Австралия".

В изявлението от името на DFAT също се отбелязва, че Филп "е подчертал силната позиция на Австралия, която би била загрижена, ако фактори, различни от правните, влияят казуса на Полфрийман".

Медиите в Австралия разказват и как българската външна министърка Екатерина Захариева обяви в края на септември, че е отхвърлила молба на австралийската външна министърка Марис Пейн за формална среща по случая с Джок Полфрийман. Тогава двете са били на среща на ООН в Ню Йорк.

Цитираното днешно изявление на DFAT отразява изказването на сенаторката Пейн миналата седмица.

От Министерството на правосъдието в България за момента няма да коментират публикации в австралийки медии, заявиха оттам.

ClubZ