Руското министерство на отбраната разпространи видео запис от стрелба с крилати ракети "Калибр", изсреляни от дизелово-електрическата подводница Б-271 "Колпино" по мишени в акваторията на Черно море.

Изстрелването е извършено от подводна позиция по брегови и морски цели. Сухоземните мишени са били на полигона Опук на Кримския полуостров, който е на подчинение на една от частите на морската пехота на Черноморския флот.

Московският в."Известия" съобщи днес, че до края на годината на Крим и в Южна Русия ще бъдат разположени радари с далечен обсег "Ниобий-СВ", наричани в медиите "ловци на стелт" самолети, дронове и ракети, включително хиперзвукови и крилати. От анексирания украински полуостров противовъздушната отбрана можела да контролира цялото Черн оморе, твърди ген.-лейт. Александр Лузан, главен инженер на .ПВО на сухопътните войски.

По думите му радарът работи в диапазон, позволяващ да бъдат засечени бомбардировачи В-2 Spirit) и най-новите американски F-22 Raptor и F-35 Lightning II, докато раетите AGM-88 HARM не откривали "Ниобий-СВ", работещ в метровия диапазон. Системата можела да съпровожда до 300 цели и е подвижна, защото е монтирана на камион "КамАЗ".

Дневник