Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви в ефира на БНТ, че доколкото му е известно, негов служител не е замесен в случващото се с ромските деца в Сливен. Той определи намесата на името на служител на Министерството на отбраната в паниката в града като "провокация".

"Зад масовата паника с отнемането на деца в Сливенско през последните дни стои коалиционен партньор на левицата в няколко формации за местните избори", каза по-рано днес вицепремиерът Томислав Дончев, а по-късно уточни, че това е човек от пресцентъра на министерството на отбраната.

Красимир Каракачанов заяви, че е извършил проверка по информацията, че член на Министерство на отбраната е замесен с фалшивите сигнали до ромските семейства, които прибраха децата си от училища в Сливенско. Повод за действията им са разпространявани в социалните мрежи и сред семействата фалшиви информации за предстоящо принудително отнемане на децата от социалните служители.

"Проверих във "Фейсбук", на едно място се споменава като предположение името на шефа на пресцентъра на Министерство на отбраната (Александър Урумов - бел. ред.). Днес го извиках, водихме близо един час разговор. Той ме увери, че не участва и не е участвал в подобни действия или провокации, още повече, че миналата седмица цялата той беше в командировка в чужбина. Така че няма основание да не му се доверя. Ако обаче се окаже, че това, което ми е казал, не е вярно, ще има необходимата санкция. Но ми се ще това, което той ми е казал, да отговаря на истината", разясни Каракачанов и добави, че служителят му е готое да предостави всичките си средства за комуникация, за да бъдат проверени.

Урумов е деен евангелист, сътрудник на Държавна сигурност, проповедник и общественик, участвал в протестите срещу Истанбулската конвенция. Урумов управлява еднолично и фондацията "Българска организация на родителите и децата" (БОРД), която е сред най-активните в кампанията срещу Стратегията за детето. Кой е Александър Урумов четете тук.

По думите на Каракачанов намесване на името на служител на Министерството на отбраната в паниката в Сливенско е провокация. "Това идва от един пост във "Фейсбук" на представителката на една организация - "Правосъдие без граници". Ако погледнете и другите становища, те изобщо не са ласкави към становищата на ВМРО", каза още лидерът на ВМРО. Според него заместването на името на партията му е несъгласие с позициите й или "интрижка", която цели да скара управляващата коалиция преди наближаващите избори.

Каракачанов мисли, че публикуваните видеоклипове със заплахи за отвеждането на децата са част от предизборната кампания на конкурентни партии. Той увери, че ако слуховете се потвърдят и има замесени служители на Министерството на отбраната, те ще бъдат уволнени.

Пред Би Ти Ви Александър Урумов отрече да има нещо общо с паниката на родителите. "Нищо свързано с мен няма принос към това, което се е случило с това внезапно извеждане на децата от училище. Мястото на децата е в училище", казва Урумов.

Прокуратурата образува досъдебно производство за заблуждаваща информация и масова психоза. Полицаи в Сливен са разпитвали пастори и автори на клипове в социалните мрежи.

Дневник