Турски сухопътни войски са пресекли границата и са навлезли на територията на Сирия малко след 22:00 часа снощи. Това съобщи в Twitter министерството на отбраната, подчертавайки, че това е вторият етап от военната операция, която започна по-рано вчера с удари на самолети F-16 и артилерия срещу "позиции на терористичните групировки ПКК/СЗН (Кюрдската работническа партия/Сили за защита на народа - бел.ред.) и ДАЕШ".

"Турската армия и Сирийската свободна армия навлязоха на изток от реката Ефрат и предприеха сухопътна операция в рамките на военната операция "Извор на мира", се посочва в съобщението.

Турските командоси са навлезли в Сирия по три направления и са стигнали до градовете Рас ал Айн и Тал Абияд, се посочва в същото съобщение.

В същото време военни експерти посочват, че започналата вчера офанзива на турската армия в Северна Сирия е най-мащабната военна операция на турската армия след десанта на турските войски на остров Кипър и установяването на едностранно признатата само от Анкара Севернокипърска турска република.

Турската армия е нанесла удари по 181 "мишени на терористите" през първите часове на трансграничната операция в североизточна Сирия.

"В рамките на операция "Извор на мира" източно от река Ефрат военновъздушните сили и друга бойна техника нанесоха удари по 181 обекта на терористични организации", се посочва в комюникето.

Ръководената от кюрдите коалиция в североизточна Сирия пък заяви снощи, че е отблъснала сухопътна атака на турските войски, които започнаха трансгранична операция по-рано вчера, съобщиха Франс прес и БТА.

"Наземната офанзива на турските сили беше отблъсната от бойците на Сирийските демократични сили в района на град Тал Абияд. В момента няма настъпление", написа в Twitter говорителят на кюрдско-арабската коалиция Мустафа Бали.

При турски въздушен удар е бил поразен затвор, в който са държани джихадисти, предаде Ройтерс.

"Един от затворите, в който са държани членове на "Ислямска държава", беше улучен от турски въздушен удар", съобщи кюрдско-арабската коалиция в Туитър без повече подробности.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви вчера, че американските военни са преместили на сигурно място някои от "най-опасните" затворници джихадисти поради опасения, че могат да избягат по време на турската военна офанзива в североизточна Сирия, предаде Асошиейтед прес. Тръмп не уточни колко затворници са били преместени и къде са откарани.

Реджеп Тайип Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Анкара има право да провежда трансгранична операция в съседна Сирия благодарение на споразумението, подписано между двете страни в турски град Адана през 1998 година.

"Що се отнася до използването на въздушното пространство над Сирия, то не принадлежи на САЩ. Това е международно пространство, това е сирийско въздушно пространство и след като не принадлежи на САЩ, въпросът за използването му се решава от режима на президента на Сирия Башар Асад", казва Ердоган в интервю за в. "Ени шафак". Той отбелязва, че САЩ се намират в Сирия не по покана на режима, а Турция се намира там в рамките на споразумението, подписано между Анкара и Дамаск в Адана.

"Съгласно този договор, ако режимът не предприеме мерки срещу Кюрдската работническа партия, то нашите военни имат правото да преследват терористите на територията на Сирия", добавя Ердоган.

Отношенията между Турция и Сирия през 80-те и 90-те години бяха крайно напрегнати, тъй като Анкара обвиняваше Дамаск в подкрепа на Кюрдската работническа партия. През октомври 1998 г. избухна криза между двете страни и Турция даде на Сирия 45-дневен срок напълно да се откаже от подкрепата сиза ПКК. Същата година сирийските власти изгониха от страната лидера на ПКК Абдуллах Йоджалан, след което настъпи пробив в отношенията между двете страни. На 20 октомври преговорите между представители на министерствата на вътрешните и на външните работи приключиха с подписването в Адана на съвместен протокол и споразумение по въпросите на сигурността.

Днес.бг