Председателят на бъдещата Европейска комисия Урсула фон дер Лайен отхвърли второто предложение на Румъния за еврокомисар – евродепутатът социалист Дан Ника. Това съобщи говорителят на ЕК Мина Андреева пред местната телевизия Digi24, предаде Romania Insider.

"Мога да потвърдя, че румънското правителство изпрати писмо вчера (7 октомври – бел.ред.). Това писмо включваше името на кандидат, който вече бе интервюиран от избраната за председател на Комисията и не бе приет", каза Андреева. По думите й екипът на Фон дер Лайен продължава да поддържа контакт с правителствата на Румъния и Унгария, чиито кандидати за еврокомисари бяха отхвърлени от правната комисия на Европейския парламент заради конфликт на интереси, и процесът по подбор продължава.

Румънският премиер Виорика Дънчила, чието правителство днес е изправено пред вот на недоверие в парламента, е провела телефонен разговор с Фон дер Лайен след отхвърлянето на първия кандидат, Рована Плумб, и я е информирала, че иска да предложи Дан Ника за еврокомисар. Фон дер Лайен обаче е казала, че предпочита жена кандидат. Социалдемократическата партия на Дънчила реши Габриела Чиот, зам.-министърът на външните работи, да е резервен вариант, в случай, че Ника бъде отхвърлен, но правителството все още не е изпратило това предложение в Брюксел.

Плумб бе номинирана за еврокомисар по транспорта.

В миналото Ника бе разследван за корупция и дясноцентристката опозиция в Румъния бе против него от самото начало заради риска да бъде отхвърлен.

Той бе една от най-спорните фигури в партията си, където успява да се задържи на върха като редовен потенциален кандидат за европейски пост във всички ситуации. Името му беше замесено в прочутия скандал "Майкрософт" за измама за десетки милиони долари, в който като министър на комуникациите бе основна фигура, но се измъкна сред спекулации в медиите, че е сключил сделка със специалната прокуратура за разследване на корупцията по високите етажи на властта. Ника бе замесен и в скандала с "Ериксон Румъния", в който се оказа бизнес партньор с управляващата компания и обвинен, че е получил част от подкуп в размер на 7 милиона долара, за да бъдат защитени интересите на шведската компания.

Времето за утвърждаване на новата Еврокомисия все повече намалява. По план на 17 октомври Председателският съвет на ЕП трябва да вземе решение дали Европарламентът е получил достатъчно информация, за да обяви процеса на изслушванията за приключил. Ако е така, пленарната зала ще проведе гласуване за цялостния състав на Европейската комисия на 23 октомври в Страсбург.

Дневник