Въпреки множеството предупреждения да стоят настрана от скалния монолит Улуру, считан от местното население в северната част на Австралия за свещен, хиляди хора продължават да се стичат към скалното образувание, за да могат да се възползват за последно от възможността да го изкачат, преди в края на месеца достъпът до него да бъде ограничен.

След продължилата десетилетия кампания на представители на коренните общности, на 26 октомври влиза в сила забраната за изкачване на популярната австралийска природна забележителност, станала известна в миналото като Айерс Рок. Нейната цел е да я защити от унищожение.

Включена в списъка на ЮНЕСКО за световното културно и природно наследство, 348-метровата яркочервена скала, считана за едно от чудесата на света, е една от топ туристическите дестинации, независимо от своето отдалечено местоположение.

Предстоящата забрана привлече към нея още посетители и в момента там има повече хора, отколкото е имало от повече от десетилетие насам, коментира мениджърът на националния парк "Улуру-Ката Тюта" Майк Мисо пред SBS News. По думите му на ден там пристигат със сигурност стотици души - "вероятно по-близо до 1000".

Той допълва, че много от тях искат да се изкачват, но че всъщност посланието, което от парка, а и от местните общности са имали, е "хората да изберат да не се катерят". По информация на управата най-многобройни продължават да са катерачите от Австралия, следвания от японските туристи.

Още от 1985 г., когато паркът е даден на коренните обитатели, местното население анангу призовава изкачването на свещената за тях скала да бъде забранено, заради нейното духовно значение като място, което предците им са почитали като енергиен източник.

За да отбележи забраната за катерене, паркът готви и голямо публично тържество на 27 октомври - 34 години, след като Улуру е бил върнат на своите традиционни собственици, допълва "Ройтерс".

Дневник