Документи и снимки от живота на Шумен, когато в града са пребивавали унгарските имигранти, показа в изложба Държавният архив днес - в деня на професионалния си празник. Сред подредените експонати са първата снимка, правена в България, на която е запечатан първият български оркестър, създаден от Михай Шафран в Шумен.

„След провалената революция в Унгария голяма част от участниците в нея напускат страната си. Една от спирките им е Шумен. Унгарците, които са пристигнали тук са раздвижили духа на града ни. Днес показваме оригинални снимки, документи и спомени от това време, които съхраняваме при нас“, разказа днес Илина Папазова  - експерт в Държавния архив.

Освен снимката на оркестъра, в изложбата могат да се видят и нотите на Михай Шафран, писмо от Коста Даскалкин със сведения за театрални представления, режисирани от Георг Силаги (фармацевт), записани от Веселин Хлебаров по спомени на неговата баба за „необичайните” привички на чужденците. Подредени са и документи за създаденото от учителя по физическо Колман Ронже Българско хигиеническо дружество, снимки с археолога Геза Фехер, който е правил основни проучвания в района на Мадара, Плиска и Преслав. Показан е учредителният протокол, с който е създадено Българо-унгарско дружество.

„Такова българо-унгарско дружество е имало още в София. Основната дейност на членовете на дружеството е да направи къщата музей на Лайош Кошут. Това никак не е била лесно. Не е имало средства за това, имало перипетии със собствениците на имота и други препятствия. Други интересни документи са свързани с присъствието в града ни на Имре и Михай Сабо – баща и син, които остават в Шумен. Имре Сабо е бил учител в Сарашкото училище. През 1933 г. е имало забрана чужденци да заемат държавни служби. От българо-унгарското дружество са подели активна кампания в негова защита. Писали са до много институции, за да остане той на работа и през 1943 г. Имре Сабо става директор на училището“, разказа още Илина Папазова.

Всички тези интересни снимки и документи, както и информация за тях, могат да се видят днес в Държавния архив в Шумен до 16,00 часа.

ШУМ.БГ