Турската армия е постигнала първоначалните цели на въздушната и сухоземна операция срещу кюрдски цели в Сирия. Това обяви министерството на отбраната в Анкара, цитирано от Анадолската агенция, докато според "Ройтерс" военни и подкрепяни от тях бунтовници навлизат по-дълбоко в сирийската територия.

Турската офанзива в Североизточна Сирия започна вчера. В резултат на операция "Извор на мира" за първите 12 часа са поразени поне 181 цели на Сирийските демократични сили (SDF), чийто гръбнак на Силите за защита на народа (YPG) - бойци, смятани от Анкара за сирийско разклонение на Кюрдската работническа партия (ПКК). Освен с елиминиране на "заплаха за сигурността" турската операция е свързана и с осигуряване на пространство за връщане на сирийци. В. "Хюриет дейли нюз" писа, че турски самолети са навлезли на 30 км навътре в сирийска територия - приблизително колкото е "безопасната зона", която Анкара иска да създаде за сирийски бежанци.

Снощи турската армия пресече границата със Сирия и започна наземния етап от операцията заедно с подкрепяните от Анкара бунтовници Сирийска национална армия. Според турски медии в операцията участват турски спецчасти и бронирани машини. По-рано - вчера след обяд - последваха въздушни и артилерийски удари по кюрдски позиции.

Операцията засега е с ограничен обхват - в над стокилометрова ивица между градовете Рас ал Айн и Тел Абяд, източно от р. Ефрат (според "Ройтерс" навлизането в Сирия е станало през две точки край единия град и две - край другия. Турски наблюдатели отбелязват, че тя е стратегически позиционирана в райони с предимно арабско население, които в последните няколко години се владеят от SDF след разгрома на "Ислямска държава".

Според критици на операцията, освен да засили регионалното напрежение, тя може да промени и етническата карта на района.

Убити са поне няколко бойци от SDF и няколко цивилни, а кюрдските бойци твърдят, че при въздушните удари има и ранени. Неправителствени организации съобщават, че хиляди цивилни бягат от града. Кюрдите твърдят, че те са се насочили към контролирани от тях територии на изток.

Турската полиция съобщи, че вече са започнали разследвания срещу десетки разпространявали лъжи и "омраза" в социалните мрежи, свързани с операцията в Сирия.

Турската операция е "лоша идея", но САЩ няма да подкрепят кюрдите

Междувременно часове след началото на атаката Съединените щати продължиха да настояват, че не са давали "зелена светлина" на турската операция и че "това е лъжа". "Спомнети се нашата задача (в Сирия). Ние отидохме там, където хора бяха убивани, горени, държани в клетки. Президентът започна кампания за разгромяването на халифата и това беше постигнато," каза Помпейо. Според него изтеглянето на американски войски е започнало само за да не бъдат излагани на риск военните.

Позициите на американското ръководство отново за случващото се в Сирия отново се промениха. От подкрепа за съюзника Турция и после заплахи за икономическото унищожение през последните дни американският президент Доналд Тръмп премина в нова фаза, в която открито нарича "Извор на мира" "лоша идея".

"Турция обеща да защитава цивилните, да защитава религиозните малцинства, включително християните, и да гарантира, че няма да се стигне до хуманитарна криза. Ние ще следим дали те спазват този ангажимент," каза Тръмп в декларацията. Именно позиция на Вашингтон бе решаващият знак, който бе последван от турската операция.
;
Президентът, вече настоявал, че САЩ всъщност изобщо не са изоставили кюрдите, междувременно ги обвини, че не помагали на САЩ във Втората световна война.

Помпейо също така заяви в интервюто си пред Пи Би Ес, че "не вярва" "Ислямска държава" да се възроди в зоната, в която американските военни се изтеглят от турската операция. "Президентът на САЩ Доналд Тръмп разбира заплахата," каза той.

Спешни заседания

Съветът за сигурност ще обсъди ситуацията при закрити врата днес по искане на пет европейски дърави - Великобритания, Франция, Германия, Белгия и Полша.

В събота ще има и среща на Арабската лига по искане на Египет. Кайро вчера осъди "турската агресия срещу територията на Сирия" като "фрапантна и неприемлива атака срещу суверенитета на братска арабска страна". Сирия бе изключена от Арабската лига в началото на войната.

Множество отделни държави, от Франция до Саудитска Арабия, реагираха на ситуацията, а Париж нарече операцията "опасна за сигурността на кюрдите" и "от полза на "Ислямска държава", с която воюваме от пен години". За позицията на Европейския съюз четете тук.

Анкара реагира на всички нападки с коментар, че има право да се защитава. Президентът Реджеп Тайип Ердоган каза в интервю за "Йени шафак", че споразумението от Адана от 1998 г. между Турция и Сирия, с което Дамаск се задължава да признае ПКК за терористична организация, е аргумент за операцията. "Съгласно този договор, ако режимът не предприеме мерки срещу ПКК, то нашите военни имат правото да преследват терористите" в Сирия.

Междувременно външният министър Мевлют Чавушоглу отхвърли критиките на Техеран, Рияд и други от Персийския залив, като се позова на войната в Йемен с десетки хиляди жертви. "Вие убихте и принудихте да гладуват толкова много цивилни в Йемен. С какво право сега се обявявате против тази операция?", заяви Чавушоглу, цитиран от Анадолската агенция и БТА.

Дневник