Близо осем години след публикуването на романа на Георги Господинов "Физика на тъгата" осмото издание на книгата ще излезе на пазара с нова корица от аниматора Теодор Ушев, съобщават от издателство "Жанет 45".

Изданието, което ще се появи в книжарниците след 14 октомври, ще изпревари с около месец българската премиера на късометражния анимационен филм на Ушев, базиран на една от най-четените и превеждани български книги - носител на редица отличия, сред които е и наградата "Ян Михалски".

Тази година полското издание на романа е финалист и за европейската награда "Ангелус", която предстои да бъде връчена на 19 октомври.

Изображението на новата корица е от филма със същото заглавие на Ушев. Неговата световна премиера бе по време на международния филмов фестивал в Торонто, където получи специалната награда на журито. В България публиката ще може да гледа филма на 17 ноември в зала 1 на НДК в рамките на "Киномания".

Първата среща с българските зрители ще бъде част от кино-концерт под името "Нарисувай ми тъга", в който ще има и анимационен концерт по "Четирите годишни времена" на Антонио Вивалди с изпълнения на живо на цигуларя Иван Пенчев с Quarto Quartet - The Chamber Musicians of Sofia и четири експериментални анимации, дело на Ушев, Олга Парн от Естония, Атсуши Вада от Япония и Анна Буданова от Русия.

"Физика на тъгата" е втори съвместен проект на Ушев и Господинов след номинираната за "Оскар" през 2017 г. късометражна анимация "Сляпата Вайша".

В английската версия на 27-минутната "Физика на тъгата" звучат гласовете на баща и син - Доналд и Росиф Съдърланд, които разказват историята зад кадър. 

Дневник