Ключови договори за изграждането на газова връзка между Гърция и България бяха подписани днес в Министерството на енергетиката. Двете страни подписаха споразумение за установяване на данъчен режим за проекта за изграждане на интерконектор, съобщава БТА.

На събитието бяха подписани и други договори за ключови ангажименти и дейности по изграждане на газовата връзка - договор за заем между Европейската инвестиционна банка и "Български енергиен холдинг" ЕАД, споразумения за пренос на газ и други.

По думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова "днешният ден е знаков", защото той ще даде възможност да се реализира този дългоочакван проект. Според нея с подписаните днес документи интерконекторът между България и Гърция вече е необратим и неговата работа е гарантирана през следващите десетилетия.

От своя страна министърът на енергетиката и околната среда на Гърция Константинос Хадзидакис заяви, че днес е бил подписан окончателният акт за този обект. Той добави, че реализацията на проекта е отнела около 10 години, а това забавяне било неприятно.

По думите му осъществяването на този проект ще има положително въздействие върху снабдяването с природен газ на България и региона, като припомни, че по интерконектора ще може да се доставя каспийски газ от Трансадриатическия газопровод. По него ще има възможност за доставка и на втечнен газ от Александруполис.

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов добави, че "днес е важен и хубав ден за потребителите на природен газ за България и региона". Според него с подписаните днес договори се изпълняват поетите предварително ангажименти, за да се даде началото на строителството на междусистемната газова връзка.

Дневник

    Facebook
    Twitter
    Viber
    Още възможности за споделяне