Парламентът ще избере нов председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) след местните избори. Днес ресорната комисия в Народното събрание одобри процедурни правила за издигане на кандидатури и избор, а председателят й Борис Ячев от "Обединените патриоти" направи заявка, че процесът ще приключи до 20 ноември т.г.

След скандала с незаконните навеси върху терасата си, за която твърдеше, че не е негова, предишният титуляр Пламен Георгиев подаде оставка и бе изпратен за консул във Валенсия. Оставката му бе приета в края на юли т.г., но досега процедурата не започваше, макар че по закон има двумесечен срок.

Според одобрените днес изисквания заместникът му Антон Славчев не може да бъде избран за председател, тъй като няма необходимия стаж от 10 години, обяви още Ячев. Остава и изискването титулярят да има юридическо образование, макар и в парламента да има внесен законопроект то да отпадне.

Въпреки предложението на БСП и при тази процедура имуществената проверка и проверката за конфликт на интереси ще се правят едва когато фаворитът от кандидатите е избран, т.е. комисията ще проверява председателя си. В момента по закон и правила няма срок за завършване на тези проверки, но социалистите мислят да предложат тя да протича до два-три месеца след избора. Именно след тази проверка на имотите на Пламен Георгиев, която приключи близо година след избора му, се разбра за незаконните навеси върху терасата му.

Според процедурните правила, които трябва да бъдат утвърдени в пленарната зала след ваканцията за местните избори, депутатите имат срок от 14 дни да предлагат кандидатите. След това в срок от 7 дни номинираните представят необходимите документи, в т.ч. декларация за имущество и конфликт на интереси и концепция за работата на комисията. След становища на неправителствени и научни организации кандидатите ще бъдат изслушани в ресорната комисия, а гласуването ще бъде в пленарната зала.

Изборът е с обикновено мнозинство, т.е. с поне половината от гласовете на присъстващите депутати. За избран ще се счита кандидатът, който събере най-много гласове. Мандатът му ще свърши заедно с мандата на сегашната комисия, който е шестгодишен и тече от пролетта на 2018 г.

Дневник