Сръбският президент Александър Вучич и премиерите на Албания и Северна Македония, Еди Рама и Зоран Заев, подписаха декларация, която трябва да даде път за въвеждане на четири свободи между трите държави - преминаване на стоки, капитали, услуги и хора.

Това съобщи сръбският президент Александър Вучич, цитиран от телевизия N1.

По думите му след срещата в Петровардинската крепост в Нови Сад, започнала неформално вчера и завършила със заседание тази сутрин, документът "се основава на имплементация" на тези свободи, каквито има и между държавите от Европейския съюз и които дадоха на зараждащото се сътрудничество неформалното название "Малък Шенген".

Според Вучич краткосрочната цел е "до края на 2021 г." да се създадат условия за максимално бързо преминаване на границата с лична карта и да се работи и за другите приоритети. По думите му това е направено в полза на гражданите, които заслужават по-добро бъдеще и по-висок стандарт.

Следващата среща ще е едва след месец - в Охрид на 10 ноември. Там ще се обсъдят "най-конкретните мери". В изявлението си пред медиите Вучич освен това призова Европейския съюз да започне преговори със Северна Македония и Албания. Не е известно дали това ще включва обсъждане на стъпки за създаване на митнически съюз между трите държави, който да функционира подобно на този в ЕС, и за премахване на различни административни бариери между трите държави.

Дневник