След отпадането на съкратеното съдебно следствие за умишлени убийства, което вчера депутатите приеха, ще се увеличат разходите по тези дела. Това прогнозираха членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) днес и призоваха министърът на правосъдието Данаил Кирилов за бързо решаване на проблемите с недостига на вещи лица за експертизите и въвеждане на видеоконферентни връзки за по-бърз разпит на свидетели по делата.

Севдалин Мавров обясни, че Министерството на правосъдието е бенефициент по проект във връзка с вещите лица, но "за да вървят нещата по-бързо", призова да не се разчита само на този проект, а да се заложат допълнителни средства в бюджета на съдебната власт за въвеждането на видеоконферентните връзки, пише lex.bg.

Правосъдният министър напомни, че при обсъждане на промените в Наказателно-процесуалния кодекс за съкратеното съдебно следствие е била изнесена статистика, според която за последните четири години от около близо 600 дела за умишлено убийство в 1/4 от случаите подсъдимите са се възползвали от съкратеното съдебно следствие.

"Има логика в това, което казвате, че ако 25% от всички дела за убийства ще преминат по по-дългия ред, действително може да се очаква забавяне във времето и кумулация на по-големи разходи", каза още Данаил Кирилов.

Той посочи, че крайният срок за приключване на проекта за вещите лица е декември 2019 г., но поясни, че има забавяне и вероятно срокът ще бъде удължен.

"Апелирам да обединим усилията си с Висшия съдебен съвет и Министерството на вътрешните работи, които са ни партньори. Убеден съм, че има възможност за оптимизация на разходите, включително и в частта за съдебната охрана, която също е претоварена в случаите, в които има отлагане или удължаване на съдопроизводството", призова Кирилов.

Министърът каза, че се поставя остро и въпросът за изисквания за лицензиране към вещите лица, при положение че интересът е нисък, и прогнозира, че този въпрос, който е обсъждан и в работни групи, трудно ще получи развитие.

"Но пък разчитам на вашето участие да намерим ефективни форми на мотивация и стимулиране на качествени вещи лица във всички съдебни дела. Знам, че е проблем. Разчитам вие да посочите пътя и формата, а изпълнителната власт да се опита да я осъществи", каза още Кирилов.

"Всичко опира до заплащането, а и разходите и времето, което използват вещите лица, за да отидат на делата, вместо да си работят в кабинетите. Проблемът не е лесен за решаване", заключи Мавров.

Евгени Диков, който е координатор на проекта за вещите лица, обясни, че още през лятото са били предложени серия от изменения в процесуалните закони, за да се въведат видеоконферентните връзки по делата. И призова правосъдния министър, ако може, тези предложения да бъдат придвижени по-бързо.

Данаил Кирилов напомни, че законодателните идеи трябва първо да минат през вътрешна процедура в Министерството на правосъдието, както и да бъдат обсъдени от Съвета за съдебна реформа. Министърът пое ангажимент това да стане по най-бързия начин и нещата да се случат преди "коледното прекъсване" на Народното събрание.

Дебатът за увеличаване на разходите се проведе, докато съветът обсъждаше отчета за изпълнението на бюджета на съдебната власт за първите осем месеца на тази година. Представляващият ВСС Боян Магдалинчев, който е и председател на бюджетната комисия, заяви, че от началото на годината има тенденция за намаляване на приходите на съдебната власт.

По план за първите 8 месеца приходите трябвало да бъдат 66 667 000 лв., а реално са 62 429 000 млн. лева. Същевременно разходите се движели в добра посока, коментира Магдалинчев. По план до края на август те трябвало да бъдат 473 604 000 лв., а реално са 445 937 000 лева. За заплати са дадени 274 284 000 лева при заложени 285 284 000 лева.

Ръст бележат другите възнаграждения като тези за облекло и обезщетения. Заложени са 41 368 000 лв., а са похарчени 51 539 000 лева. За издръжка са предвидени 41 881 000 лв., а са изплатени 34 217 000 лева. Средната заплата в съдебната система е 2458 лева, обясни Магдалинчев.

Дневник