За пръв път в историята на световните първенства по ръгби мачове бяха отменени и няма да се играят. Мощният тайфун "Хагибис" засегна пряко не само двубоите, но и развитието на надпреварата в Япония.

Организаторите отмениха два мача, заради което отборът на Италия отпадна. Европейците трябваше да се изправят срещу фаворита и световен шампион Нова Зеландия в последния си мач в група В с надеждата да поднесат голяма изненада и да се класират за четвъртфиналите. Вместо това от съображения за сигурност срещата е отменена и двата състава получават по точка.

Нова Зеландия печели първото място в групата с 16 точки, а втори се класира съставът на Южна Африка с 15. Италианците остават трети с 12.

Другият отменен мач е този между Англия и Франция. Двубоят се очакваше с интерес заради особения залог, тъй като загубилият щеше да получи възможността да избегне евентуална среща с Нова Зеландия поне до финала. Присъденото служебно нулево равенство оставя англичаните на първото място, което значи, че те могат да срещнат шампионите в полуфиналите, ако преди това победят втория в група D.

Погледите са насочени към срещата между Япония и Шотландия, която трябва да се проведе в събота, но остава под въпрос. Ако мачът в Йокохама бъде отменен, то домакините за пръв път ще се класират за четвъртфиналите. При този вариант обаче Шотландия ще отпадне.

Организаторите обявиха, че полагат усилия, но "би било изключително безотговорно да оставят отборите, привържениците, доброволците и другите служители изложени по време на това, което се очаква да бъде мощен тайфун".

Дневник