Румънските депутати свалиха правителството на социалдемократите, водено от Виорика Дънчила, предаде "Ройтерс". Това открива пътя за преходно правителство до провеждането на парламентарни избори в края на 2020 г.

Официалните данни показват, че 238 депутати, при необходими най-малко 233-ма, са гласували за свалянето на Дънчила.

Нейният кабинет загуби мнозинството си в парламента през август, след като по-малкият й партньор, Алиансът на либералите и демократите на Румъния, напусна коалицията заради политически различия. Партията се присъедини към опозицията и даде ясно да се разбере, че иска правителството на Дънчила да падне.

Националната либерална партия (PNL), най-голямата опозиционна група, внесе предложението за вот във вторник, когато лидерите й заявиха, че са осигурили необходимата подкрепа.

Опозицията обвиняваше правителството на Социалдемократическата партия (PSD), че подкопава върховенството на закона и политизира държавните институции като назначава неспособни и корумпирани партийни членове.

Социалдемократите са на власт от изборите през декември 2016 г. Това е третото правителство, свалено с вот на недоверие след тези на Емил Бок (2009 г.) и на Михай Ръзван Унгуряну (2012 г.).

Очаква се в началото на следващата седмица президентът на страната Клаус Йоханис да свика за разговори за сформиране на коалиция парламентарно представените партии. Президентът трябва да посочи кандидат-премиер, който до 10 дни да представи в парламента предложение за министри и правителствена програма. Той ще има 60 дни, за да сформира правителство. Ако не успее, може да има втора номинация. Ако и вторият кандидат-премиер се провали в съставянето на правителство, парламентът трябва да бъде разпуснат и да се проведат предсрочни избори. 

Дневник