С наблюдение на прилепи в пещера „Бисерна“ ученици от Шумен отбелязаха Международният ден на прилепите – 4 октомври. Организатор на събитието е Дирекцията на Природен парк „Шуменско плато“ и в него участваха деца от „Зелените патрули“ към СУ „Панайот Волов“, съобщиха от пресцентъра на Парка.

Пред над 20 учениците експерти от Дирекцията и от Североизточното държавно предприятие представиха летящите бозайници, начина им на живот и ползите за човека в борбата с вредителите. Децата научиха кои са заплахите за оцеляването на прилепите и защо хората ги смятат за опасни.

„Зелените патрули“ бяха запознати с начините за опазване на тези защитени видове и това, които всеки може да направи за да се запазят. Показан беше образователен филм, който представя прилепите, обитаващи  Шуменското плато и децата влязоха в ролята на летящите бозайници с играта „Прилепи и пеперуди“. След това малчуганите преминаха по пешеходния маршрут до пещера „Бисерна“, където на живо наблюдаваха прилепите в тяхното местообитание.

В пещера „Бисерна“ се срещат 14 вида прилепи и посещението на туристи е съобразено с техния ритъм на живот. Пещерата отваря през месеците април и май, когато прилепите се събудят от зимен сън. През летните месеци достъпът е забранен тъй като пещерните обитатели отглеждат своите малки. След това посетители се приемат от средата на август до октомври. През зимните месеци се оформят прилепни колонии за презимуване и тогава прилепите са най-уязвими, поради което пещера „Бисерна“ отново е затворена за туристи. 

В България се срещат 33 вида прилепи от възможните 35 в Европа и всички те са насекомоядни.

ШУМ.БГ