Страните от еврозоната ще създадат общ бюджет в подкрепа на икономическите реформи, каза на пресконференция в Люксембург германският министър на финансите Олаф Шолц, цитиран "Ройтерс". Шолц определи постигнатото споразумение като пробив.

"Ще имаме бюджет на еврозоната. Ще бъде свързан с финансовите средства, които бюджетът (на ЕС) предвижда за реформи и за модернизиране на страните ни", каза Шолц. Той добави, че бюджетът ще се въвежда постепенно през идните години, ако лидерите на страните от еврозоната имат политическата амбиция да го направят.

"Ройтерс" отбелязва, че финансовите министри на страните от валутния съюз са се споразумели за малък бюджет за еврозоната, слагайки край на продължили две години разговори, които изкараха наяве разделенията по въпроса за засилването на интеграцията след дълговата криза.

Новият инструмент ще предостави около 17 милиарда евро за седем години за 19-те държави, използващи еврото. Френският президент Еманюел Макрон призоваваше за бюджет от няколкостотин милиарда евро.

Министрите се споразумяха да мобилизират средства от сегашната финансова рамка на ЕС, като отделни страни членки да могат да осигуряват допълнителни пари на доброволни начала, посочва ДПА, цитирана от БТА.

Според плана членките ще могат веднъж годишно да предлагат проекти и инициативи, които биха допринесли за конкурентоспособността и сближаването на държавите. От страните ще се изисква да съфинансират всички проекти с участие от 25 процента, но този дял ще може да бъде намаляван наполовина при икономически затруднения.

Очаква се новият т.нар. бюджетен инструмент за конвергенция и конкурентоспособност да бъде задействан от 2021 г. EurActiv отбелязва, че неговата цел е основно да подпомага реформи и инвестиции в страните от еврозоната.

Дневник