Районната прокуратура в Бургас внесе в съда обвинителния акт срещу общинския съветник Бенчо Бенчев, като той ще бъде съден по две обвинения, съобщиха от държавното обвинение. По-тежкото от двете обвинения предвижда затвор до 8 години.

Бенчев е обвинен, че от 2 до 4 август 2018 г. помогнал на Димитър Желязков-Очите да избегне наказателно преследване и с автомобила си го откарал от Солун до Истанбул. Освен това прокуратурата го обвини още, че за два дни му предоставил за ползване стая в хотел, която била резервирана на името на Бенчев.

Бенчев ще отговаря пред съда и за това, че в спалня в дома си в Бургас държал 57 фабрични патрона, за които нямал разрешително. На 5 август м.г. разследващите намерили и ловна карабина със 100 боеприпаса, както и три пистолета с 90 патрона за тях, които не били съхранявани според изискванията на закона – обезопасени в специална каса.

За укриването на Желязков общинският съветник може да получи до 5 години затвор. За нерегламентираното съхранение на оръжия и боеприпаси предвиденото наказание е от две до осем години затвор.

Малко след като бе задържан заедно с Желязков в Истанбул, Бенчев обяви, че двамата случайно се видели в Гърция и той поел ангажимент да го превози до Истанбул, защото бил болен и имал нужда от лечение.

След случая БСП го изключи от групата си в общинския съвет, а след това Бенчев бе освободен от поста като зам.-председател на съвета в Бургас. През октомври м.г. той се завърна в общинския съвет в града като независим.

Дневник