Българският посланик в Канбера Петър Николаев е бил извикан в Министерството на външните работи на Австралия във връзка с прессъобщенията за срещите в София на австралийския посланик в Анкара Джон Филп, които австралийската страна намира за некоректно представени.

Информацията на "Дневник" беше потвърдена от нашето външно министерство.

"Срещата, която визирате, е била по покана на австралийската страна, преминала е в добронамерен дух, конструктивна и колегиална атмосфера и е в рамките на нормалната дипломатическа практика за поддържане на комуникацията между двете държави, включително и по консулския случай с австралийския гражданин Джок Полфрийман", отовориха от МВнР на запитването на "Дневник".

Междувременно мъглата около основанията за задържането на Полфрийман в центъра за мигранти в Бусманци не се разсейва, въпреки продължаващите трети ден совалки в София на австралийският посланик Джон Филп.

След срещата с главния прокурор Сотир Цацаров и с министъра на правосъдието Данаил Кирилов в понеделник, заради която среща - с правосъдния министър, от австралийското МВнР реагираха, че некоректно били предадени думите на посланика,

днес посланик Филп се е срещнал и с вътрешния министър Марин Младенов

и директора на Дирекция "Миграция" Николай Николов. Те подробно разяснили компетенциите на Министерството на вътрешните работи по случая и правните аспекти, касаещи настаняването на Полфрийман в Специализирания дом за временно настаняване на чужденци в Бусманци, информираха от пресцентъра на МВР.

По информация на "Дневник" министър Младенов е обяснил, че причината Полфрийман все още да не може да напусне страната е забранителната мярка от 2011 г., издадена въз основа на Закона за чужденците, за която "Дневник" вече писа. Тази забрана не е била връчена досега на австралиеца, нито на адвоката му. Едва днес след срещата с вътрешния министър Полфрийман е получил документа. В него се казва, че временната забрана за напускане на страната важи "до отпадане на основанието". А основанието би трябвало да е отпаднало, обясниха юристи, с определението на Апелативния съд от 19 септември т.г., с което Полфрийман беше условно предсрочно освободен от затвора.

Главният прокурор: Полфрийман стои в Бусманци, защото няма лични документи

Междувременно главният прокурор Сотир Цацаров, запитан в парламента от "Дневник" за основанието, на което Полфрийман е държан в дома за мигранти в Бусманци, каза, че този въпрос е в компетенциите на МВР, но според него причината е, че той няма лични документи. На въпрос - ако покаже лични документи може ли да напусне дома, Цацаров каза, че дома за мигранти може да напусне, "но не и страната".

В последвалата журналистическа суматоха от разнопосочни въпроси не успяхме да попитаме Цацаров защо австралиецът не може да напусне страната. Разбра се само от думите му, че според него излизането от Бусманци и напускането на страната са два отделни проблема.

Дневник