Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) днес с решение установи конфликт на интереси при бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев. Заключението си, че в служебното си качество на зам.-министър и на член на управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие" той е оказвал влияние на държавни органи в частен интерес. За това му е наложена глоба от 10 хил. лв.

В началото на тази седмица окръжната прокуратура в Благоевград внесе в съда обвинителния акт срещу Манолев за това, че е предоставил неверни сведения, за да получи средства от еврофондовете.

Манолев подаде оставка през април, след като беше публикувано съвместно разследване на сайтовете "Биволъ" и "Благоевград нюз", според което зам.-министърът е собственик на парцел, върху който е построена "къща за гости", която се използва за частна вила. За имота са отпуснати 380 хил. лв. по европейски проект, финансиран от Програмата за развитие на селските райони, посочват двете издания.

Манолев е оказал влияние на други органи и лица в частен интерес на свързано с него лице, във връзка с мониторинга по изпълнение на договора за отпускане на финансова помощ, свързан с функционирането на обект "Жилищна сграда – къща за гости", находяща се в Сандански, е днешното заключение на антикорупционната комисия.

Дневник