Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Майк Помпео, съобщи правителствената пресслужба.

Двамата са обсъдили стратегическото партньорство между България и САЩ, което са определили като отлично.

Помпео е поздравил Борисов за това, че България е спазила ангажимента си към НАТО да отдели 2% от БВП за сектора на отбраната и го е призовал да окуражи колегите си в НАТО и Европа да направят същото.

Държавният секретар е поздравил Борисов и за напредъка при диверсификацията в енергийната сфера. "Ние строим газови магистрали, по които да тече газ от различни източници и създаваме по- конкурентна среда", е подчертал Борисов. Българският премиер е запознал Помпео с напредъка по строителството на газова връзка с Гърция и е изтъкнал, че през юни вече са получени количества втечнен газ от САЩ. Борисов е добавил, че очаква широко международно участие в проекта за АЕЦ "Белене".

В хода на разговора са обсъдени сътрудничеството в сигурността, борбата срещу контрабандата, трафика на хора и ситуацията на Балканите като Помпео е изтъкнал приноса на българския премиер за развитието на Северна Македония по пътя към членство в НАТО и ЕС. Двамата са засегнали и темата за Сирия, като Борисов е изразил тревога за ситуацията там.

Дневник