С ден посветен на медиите днес отваря врати 24-то издание на Автосалон София. Той ще продължи до 20 октомври, като за поредна година домакин е Интер Експо Център на бул. "Цариградско шосе". Официалното откриване е днес в 11 часа.

За разлика от големите автомобилни изложения, минали до момента, салонът в София успява да привлече всички представени в България марки, с изключение на "Порше". Както е известно, посетителите на изложението в Женева през март не видяха нищо от "Форд","Ягуар", "Ленд Роувър", "Хюндай", "Волво", "Опел", "Инфинити", "Мини" и "Тесла". Във Франкфурт преди по-малко от месец пък липсваха "Фиат Крайслер", "Алфа Ромео", "Джип", "Пежо", "Ситроен", "Тойота", "Волво" и други.

За първи път и "Ролс-Ройс" със свой щанд

Тазгодишното изложение в София ще се запомни и с дебюта на доскоро непознати за България марки - италианската DR, испанската Cupra, индийската Mahindra и китайската Ora. За първи път щанд на автосалона ще има и "Ролс-Ройс", като ще бъде показан първият високопроходим модел на марката - "Кълинан". Както е известно марката не е официално представена в страната, като от миналата година има само официален сервиз.

Като цяло на 24-то издание на автосалона присъстват 60 автомобилни марки, изложителите общо са 75, като те са ангажирали 12 хил. квадратни метра. Цялата зала 6 и част от зала 5 е заета от търговци на автоаксесоари, резервни части, гуми, кемпери и други. Не липсват и щандове на банки, застрахователи, лизингови компании, част от които са обещали преференциални условия в рамките на автосалона.

Световна премиера и рекорден брой електромобили

Посетителите на изложението ще могат да видят 16 премиерни за страната модели, част от тях дебютирали преди по-малко от месец на автосалона във Франкфурт. Има и една световна премиера, която не е показвана досега на автосалон - новият "Нисан Джук". Присъстват също 13 фейслифта и 18 нови модификации.

Забелязва се сериозно присъствие на модели на алтернативни горива. Сред експонатите има рекордните 13 електромобила, 5 зареждащи се от контакта хибриди (плъг-ин), 17 меки хибрида и 4 коли на на метан.

Атракциите

Сред атракциите на автосалона е възможността да се направи тест на над 150 автомобила, организирани в четири зони. Сред тях има и електромобили.

На салона ще има също Формула 1 симулатор и състезание с макетни колички. По традиция в последния ден на изложението ще се проведе и томбола, като голямата наградата е нов автомобил по избор. При попълването на анкетна карта, която се получава с билета, всеки може да посочи един измежду 12 автомобила с цена от 28 хиляди до 63 хил. лв.

Практичната информация

Автосалон София отваря врати тази събота (12 октомври) и продължава до следващата неделя (20 октомври), като работното време в делнични дни е от 10.30 до 19.30 часа, а в събота и неделя от 10 до 20 часа.

Цената на билетите е 10 лева през седмицата и 12 лева през уикенда, като след 17 часа те ще струват 8 лева. Деца до 8 години ще влизат безплатно, а тези между 8 и 16 години за 6 лева, или 4 лева след 17 часа.

Има и семеен билети, които важи за двама възрастни и две деца, като неговата цена е 22 лева през седмицата и 25 лева пред уикенда. На разположение е и групов билет за повече от пет души, като всеки от тях плаща 8 лева делнични дни и 10 лева пред уикенда. Билети могат да се купят и он-лайн, като се предлагат и електронни пропуски, които могат да се изтеглят на телефона.

До мястото на изложението - Интер Експо Център може да се стигне с лек автомобил, като вариантите за паркиране са паркинга на метростанцията и локалните платна на бул. "Цариградско шосе", с метро (линията до летището, спирка Интер Експо Център Цариградско шосе) и с автобуси с номера 1,3, 5, 6 и 505.

Данните на всички нови модели са събрани в каталога

Основните технически характеристики на всички изложени модели и техните цени могат да се открият в каталога на автосалона, който ще се продава на касите и по местата за разпространение на вестници и списания. На 47 страници са представени близо 200 модела. В допълнение в каталога има също интересни анализи за пазара на нови автомобили в България и Европа, отбелязани са любопитните тенденции, забелязани на изложението във Франкфурт, не липсват и тестове на актуални модели.

Списък на изложителите:

ABARTH, ALFA ROMEO, AMG, AUDI, BMW, CITROEN, CUPRA, DACIA, DS, DR, FIAT, FORD, GREAT WALL, HAVAL, HONDA, HYUNDAI, JAGUAR, JEEP, KIA, LAND ROVER, LEXUS, МАHINDRA, MAZDA, MASERATI, MERCEDES-BENZ, MINI, MITSUBISHI, NISSAN, OPEL, ORA, PEUGEOT, RENAULT, ROLLS ROYCE, SSANG YONG, SEAT, SKODA, SUBARU, SUZUKI, TOYOTA, VOLVO, VOLKSWAGEN и др

Премиерните за България модели:

Audi SQ8

BMW Серия 1

DR3

DR4

DR Evo5

DR5

DS7 Crossback

DS3 Crossback

Ford Focus Active

Haval F7x

Haval H9

ORAIQ

KIA XCeed

Nissan Juke

Opel Corsa

Renault Captur

Renault Clio

Skoda Kamiq

Peugeot 208

Дневник