Външната намеса в изборите представлява сериозна заплаха за европейските демократични общества в полза на антиевропейски, десни екстремистки и популистки сили, предупреждават евродепутатите в резолюция приета в четвъртък с 469 гласа "за", 143 гласа "против" и 47 гласа "въздържал се", предаде пресслужбата на Европейския парламент.

Неясно партийно финансиране

Европарламентът посочва, че чуждестранната намеса следва систематичен модел, като става въпрос за кампании в социалните медии, кибератаки срещу инфраструктурата, свързана с избори или финансова подкрепа за политически партии, в периода преди важни национални и европейски избори. Много от случаите на намеса са в полза на антиевропейски, есктремистки и популистки кандидати.

Въпреки че в държавите членки има пълна или частична забрана за чуждестранни дарения за политически парии и кандидати, чуждестранни актьори намират начин да заобиколят тези правила, отбелязаха депутатите. Те също посочват случая с Националния фронт във Франция и твърденията на медиите, уличаващи Партията на свободата в Австрия, "Лига" в Италия и кампанията на Leave.eu в Обединеното кралство.

Засилване на руската пропаганда

Те изразиха дълбока загриженост за "изключително опасния характер на руската пропаганда", която е главният източник на дезинформация в Европа, и която се е удвоила от януари 2019 г. (998 случая) в сравнение със същия период през 2018 г. (434 случая).

Европейският парламент призовава в резолюцията си "Европейската комисия и Европейския съвет да изготвят ефикасна и подробна стратегия за бързо и енергично контриране на руските стратегии за дезинформация", посочва "Франс прес", цитирана от БТА.

Евродепутатите също категорично осъждат "агресивните действия" от държави извън ЕС, които се опитват да подкопаят суверенитета на държавите от Западните Балкани в процес на присъединяване към ЕС и държавите от Източното партньорство.

Как да се отговори

Евродепутатите призовават за превръщането на Оперативната група на ЕС за стратегическа комуникация с Източното съседство в постоянна структура със значително по-голямо финансиране. Те отправят призив към интернет компаниите и социалните медии да сътрудничат в борбата с дезинформацията, без да подкопават свободата на словото, и към ЕС да разработи правна рамка за противодействие на хибридните заплахи.

Дневник