Френският президент Еманюел Макрон заяви, че "политическа игра" е довела до отхвърлянето на кандидата на Париж за еврокомисар Силви Гулар в Европейския парламент, предадоха "Ройтерс" и "Гардиън".

Вотът, който вещае проблеми за председателя на бъдещата Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, се състоя вчера.

На Силви Гулар, бивш евродепутат и бивш министър на отбраната, бе предложено важно портфолио – вътрешен пазар. По време на второто й изслушване в Европейския парламент тя опита да разсее повдигнатите от евродепутатите съмнения като изрази съжаление за доходоносната си работа за американски тинк-танк, докато е била евродепутат.

Според изявление от офиса на Макрон Гулар е била "обект на политическа игра, която засяга цялата Европейска комисия". По-късно Макрон настоя, че е "много спокоен", защото това, което е важно за него, е порфолиото на Франция в бъдещата Еврокомисия. "Трябва да разбера какво бе в играта. Неприязън, дребнавост. Но трябва да разбера".

Гулар бе питана за твърденията, че е използвала асистент от Европейския парламент за вътрешнополитически дейности, за работата си за американски тинк-танк и за размера на предвиденото за нея портфолио.

Нейните слабости бяха изкарани наяве и защото евродепутатите вече отхвърлиха кандидатите на дясноцентристите (от Унгария) и на социалистите (от Румъния) и двете най-големи групи в Еврпарламента търсеха слабостите в нейната либерална група.

Някои в парламента намекнаха, че става въпрос за "отмъщение заради Вебер", защото Макрон попречи на надеждите на Манфред Вебер, лидер на Европейската народна партия в ЕП, да оглави Еврокомисията.

 В изявление групата на либералите "Обнови Европа" изрази съжаление за вота срещу един "отличен, квалифициран и ангажиран проевропейски настроен комисар", добавяйки, че тя е "платила цената за европейски и вътрешни дребнави политики".

Френският евродепутат Мано Обри, евродепутат от Европейска обединена левица, коментира: "Гражданите на ЕС няма да имат доверие в институциите си, когато един комисар не вижда абсолютно никакъв проблем в това да печели 10 хил. евро на месец от частен лобист в допълнение на заплатата й като евродепутат".

Три дупки

Случилото се повдига въпроса дали сегашната Еврокомисия начело с Жан-Клод Юнкер няма да бъде помолена да удължи мандата си след 1 ноември, когато по план той трябва да приключи.

Фон дер Лайен може да встъпи в длъжност само след подкрепа от Европейския парламент за целия колеж на комисарите. Сега в екипа й има три дупки – няма френски и румънски кандидат, а унгарският (първият кандидат на Унгария бе отхвърлен от правната комисия на ЕП заради конфликт на интереси) трябва тепърва да мине през всички етапи на утвърждаване от ЕП (повече четете тук).

След вота Фон дер Лайен се срещна с лидерите на групите в ЕП и с председателя Давид Сасоли. "Предвид големия залог е необходимо заедно с парламента да ускорим процеса, така че Европа да може да действа бързо", каза тя, имайки предвид задачите пред Брюксел през следващите пет години. Всички страни имат нужда от време, за да определят следващите стъпки, добави тя.

Комисията на Фон дер Лайен трябваше да бъде гласувана от Еропарламента на 23 октомври Ако срокът не бъде спазен, комисията под председателството на Юнкер ще остане на работа по-дълго, но след 31 октомври няма да може да взима решения и да предлага ново общностно законодателство. 

Дневник