Близо 30 републиканци в Камарата на представителите подкрепят законодателство за санкции заради военната операция в Сирия. Това съобщиха американски медиии близо два дни след началото на операцията на Турция в страната, третата от 2016 г. насам.

Операцията започна броени дни след изявление, в което САЩ дадоха сигнал, че няма да пречат на новата операция "Извор на мира", макар изрично да добавиха, че не я подкрепят, и че ще изтеглят войски от района ѝ. Това навлече на Белия дом критики, че изоставя доминираните от кюрдски бойци Сирийски демократични сили, съюзници на САЩ в борбата срещу "Ислямска държава" в последните години, но смятани от Турция за терористи.

Снощи европейска резолюция, призоваваща Турция да спре операцията, претърпя провал в Съвета за сигурност на ООН. Междувременно офанзивата продължава с въздушни удари и обстрел на турската армия и подкрепяни от нея сирийски бунтовници при двата града, от които тя започна - Рас ал Айн и Тел Абяд в североизточна Сирия.

Според турските власти убитите бойци от противниковата страна са 277 души, от тях - 49 кюрдски (не се съобщават подробности). Непотвърдени данни от правозащитни организации говорят за поне 11 загинали цивилни и десетки хиляди напуснали районите на сраженията. Поне един турски войник е сред жертвите, потвърди Анкара.

"Нехуманни и несъразмерни" действия

Все още не е известно каква подкрепа би получил текстът от демократите в долната камара на конгреса. Според изявление на Лиз Чейни (Уайоминг) проектозаконът, който ще бъде внесен, трябва да изиска от Турция, "ако иска да се отнасят с нея като със съюзник, трябва да се държи като такъв". Освен това, отбелязва Чейни, конгресът "дълго е изразявал притеснения заради сътрудничеството на режима (управляващите в Турция) с врагове на САЩ като Русия."

Това не е единственото предложение за санкции по случая. Сенаторът републиканец Линдзи Греъм, иначе един от верните съюзници на президента Доналд Тръмп, заяви, че "изоставянето" на кюрдите е "срам".

Висш служител на Държавния департамент, цитиран от "Ройтерс", по-късно заяви, че САЩ могат да накажат Турция при "нехуманни и несъразмерни" действия срещу цивилните. Държавният департамент според него разбира тези думи като "етническо прочистване", "безразборна артилерийска въздушна и друга стрелба, насочена срещу гражданското население" и други. Досега обаче "не сме забелязали значителни примери за това," каза служителят.

"Нещо много, много твърдо по отношение на санкциите"

Междувременно Тръмп даде нова идея, след като отрече да е изоставял, а след това обвини кюрдите, че не са помагали достатъчно на САЩ. Той предложи "посредничество между Турция и кюрдите" като един от трите варианта за изход. "Ние можем да избираме между три варианта: да изпратим хиляди войници и да спечелим по военен път; да ударим Турция много здраво във финансово отношение и със санкции; или да посредничим за сделка между Турция и кюрдите!"

По думите на Тръмп е "възможно" САЩ да направят "нещо много, много твърдо по отношение на санкциите и други финансови неща".

Провал в Съвета за сигурност

Петте европейски членки на Съвета за сигурност пък призоваха Турция "да спре едностранните си действия". Двете постоянни членки Великобритания и Франция, заедно с Германия, Белгия и Полша, обаче не събраха достатъчно подкрепа.

Съединените щати и Русия на практика блокираха този опит. Вашингтон поиска изявлението само да изразява "сериозна тревога", а Москва призова за сдържаност и диалог и предложи бъдещата декларация да включва не само турската операция, а да иска прекратяване на всяко незаконно "военно присъствие" в Сирия.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази дълбоко безпокойство от случващото се. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг поиска "сдържаност" от Турция и добави, че общият враг си остава "Ислямска държава". Действията на Анкара трябва да са "премерени и пропорционални и да се избегнат още повече човешки страдания", каза той.

Дневник