Арт туризмът, като под вид на културния туризъм обсъждат в Шумен туроператори, хотелиери, представители на музеите от градовете Силистра, Тутракан, Оряхово, Видин, Сандански и Мелник. В конференцията „Между Дунав и Черно море“, която е част от тематична поредица „България – скритата арт дестинация“, участие взеха и зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, заместник-кметовете на община Шумен Росица Антонова и Найден Косев.

„Арт туризмът е част от културния и културно-историческия туризъм и много добре се съчетава с тях. Това е още една възможност да се привличат туристи, да се показват не само културно-историческите забележителности, на които България е богата, но и всичко онова, което човекът създава в духовната сфера, а именно изкуството, галериите, певческото изкуство – всичко това, което привлича един висок клас туристи“, каза преди началото на конференцията зам.-министър Ирена Георгиева. Тя допълни, че има туроператори, които са специализирани в тази насока и Министерството на туризма подкрепя този специфичен подвид на културния туризъм.

Ирена Георгиева каза още, че и в това направление Министерството неизменно ще търси партньорството на общините, на туристическия бизнес и чака конкретни предложения от тях.

За да подпомогне привличането на туристи Министерството планира да създаде национален регистър на туристическите забележителности, обяви Ирена Георгиева. „Този регистър ще обобщава всички възможности за културен туризъм – исторически паметници, паметници на културата, фестивали, събития, всичко, свързано с духовния живот на нацията“, заяви Георгиева.

Домакин на конференцията „Между Дунав и Черно море“ е Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“. Форумът се организира съвместно с Община Шумен и Министерството на туризма.

ШУМ.БГ