Етиопският премиер Абий Ахмед Али получава Нобеловата награда за мир тази година заради "усилията си да постигне мир и международно сътрудничество и в частност заради решителната му инициатива да реши граничния конфликт със съседна Еритрея".

Това обяви Нобеловият комитет.

Миналата година Абий и еритрейският президент Исаяс Афуерки започнаха да размразяват отношенията след две десетилетия конфликт и да търсят възможности за възстановяване на връзките между двете държави. Двамата отвориха границата в района на Буре, където бяха едни от най-кървавите схватки през 1998-2000 г., а напрежението между двете страни остана и след като сблъсъците приключиха. През юли 2018 г. Еритрея отвори отново посолството си в Етиопия, а после Етиопия върна жеста. Бяха подновени и полетите между тях.

"Едната страна не може да постигне мир сама. Когато премиерът Абий протегна ръка, президентът Афуерки я грабна и помогна за формализирането на мирния процес", пишат от комитета. "В Етиопия има още много да се свърши. Абий Ахмед започна важни реформи, които дадоха на много хора надежда за по-добър живот и по-светло бъдеще. В първите си сто дни като премиер той отмени извънредното положение, помилва хиляди политически затворници, прекрати цензурата върху медиите, узакони опозиционните организации, премахна военни и граждански служители, заподозрени в корупция, и значително увеличи влиянието на жените в политическия и икономическия живот."

Етиопия бе обявена и за една от държавите на 2018 г. на списание "Икономист" със същите аргументи. Той се опитва дори да либерализира икономиката в една държава, където е по-трудно да се намери телефонна връзка, отколкото в съседната затънала в анархия Сомалия, пише изданието.

Правителството му нормализира дипломатическите отношения и с Джибути след години на враждебност. Освен това той посредничи между Кения и Сомалия в спора им за морски територии, като сега има надежда за разрешаване на конфликта. Абий изигра и роля в мирния процес в Судан, където през август военният режим и опозицията обявиха чернова на нова конституция за мирен преход към гражданско управление.

Една подранила награда

Етническите вражди ескалират и в последните месеци има тревожни примери за това. Няма съмнение, че според някои тази награда е дадена преждевременно. Норвежкият Нобелов комитет е на мнение, че усилията на Абий Ахмед заслужават признание и окуражаване именно сега, пишат още от организацията.

Дневник