Кралският монетен двор на Великобритания пусна първата дебитна платежна карта от чисто злато, съобщи в. "Дейли мейл". Тя е предназначена за клиенти, които ценят висококачествените луксозни предмети и отправят послание чрез тях.

Собственици на този платежен инструмент, направен от 18-каратово злато, могат да станат всички желаещи, които са в състояние да платят 18 750 британски лири. Ако клиентите искат индивидуален дизайн, ще трябва да платят още.

Името и подписът на собственика, разработени съвместно от американската корпорация "Мастъркард" (Mastercard) и технологичната компания "Акомплиш файненшъл" (Accomplish Financial), ще бъдат гравирани върху картата. Притежателите на златната карта няма да плащат комисионни за операциите по текущата сметка, както и за обмен на валута.

Тъй като златните карти са дебитни, притежателите им не могат да ги използват за заем, тъй като средствата идват директно от сметките им.

Златната карта е част от пакета "Мастъркард уърлд елит" (Мastercard World Elite) и предлага допълнителни привилегии, които включват специално обслужване от портиер и други предимства при пътуване.

Главният изпълнителен директор на монетния двор Ан Джесъп заяви, че "пускането на тези карти от чисто злато е свързано с нарасналото ърсене на потребителите на уникални и луксозни платежни средства, които съчетават майсторство на изработката, проверено с времето и по-новите технологии". /БТА

Дневник