Внезапно се оказа, че британците не са единствените, които е възможно да не отворят нова страница на 1 ноември.

Следващата Европейска комисия начело с Урсула фон дер Лайен почти със сигурност няма да може да встъпи в длъжност по график в началото на следващия месец, след като Европейският парламент отхвърли Силви Гулар, френския кандидат за еврокомисар за вътрешния пазар, промишлената политика и отбраната, пише "Политико".

Задълбочавайки проблемите за Фон дер Лайен, правителството в Румъния падна и сега не е ясно кога Букурещ ще може да замени предишния си кандидат Рована Плумб, която бе отхвърлена от правната комисия в европарламента заради конфликт на интереси.

Отхвърлянето на Гулар, бивш евродепутат, бе удар за президента Еманюел Макрон, който я предложи въпреки явните проблеми, включително разследвания в Брюксел и Париж по твърдения за финансови нарушения. Макрон освен това използва политическата си сила, за да гарантира, че важното и обширно портфолио за Гулар ще включва вътрешния пазар (правилата и регулациите за европейската икономика), както и промишлеността и политиката за отбрана, два основни приоритета за Париж.

Решението на ЕП бе сериозен удар и за самата Фон дер Лайен, бивш германски министър на отбраната и първата жена, избрана за председател на ЕК. Гулар е нейна лична приятелка и можеше да бъде един от най-близките й и доверени хора в Брюксел. Освен това целта на Фон дер Лайен за балансирана по отношение на половете комисия сега е в риск.

В изявление по време на събитие в Лион Макрон, изглежда, отрече да носи каквато и да е лична отговорност за поражението. Отбеляза, че е предложил три имена за френски кандидати и че Фон дер Лайен е настояла за Гулар.

Макрон излъчваше както непокорство, така и объркване, и настоя, че трябва допълнително да се запознае, твърдейки в същото време, че лидерите на конкурентни групи в Европейския парламент са предали Фон дер Лайен и са нарушили обещание да подкрепят Гулар. "Не разбирам как, когато избраната за председател на комисията говори с тримата председатели на групите и има споразумение, (как) може да се промени по този начин? Така че ще попитам", каза той. "Трябва да разбера какво се случи. Неприязън? Дребнавост? За мен важна е яснотата за портфолиото. И обичам, когато човек даде дума, да я спазва."

Лидерите на двете най-големи групи в Европейския парламент, лявоцентристката Социалисти и демократи, и дясноцентристката Европейска народна партия, бързо и публично отрекоха да са били предварително консултирани от Фон дер Лайен за номинацията на Гулар.

Говорител на Фон дер Лайен каза, че не може да потвърди или отрече думите на Макрон.

В кратко изявление Фон дер Лайен посочи, че е време "да ускорим процеса" по номиниране на останалите членове на комисията, но и че "всички страни имат нужда от време, за да определят внимателно следващите стъпки".

По думите на служител на европарламента, пожелал анонимност, сега е "почти невъзможно" новата комисия в своята цялост да бъде утвърдена от ЕП, както е по план, на 23 октомври и да встъпи в длъжност на 1 ноември.

Част от най-ожесточената съпротива срещу Гулар дойде от Европейската народна партия – политическото семейство на Фон дер Лайен. В ЕП се говори, че усилията на групата французойката да бъде отхвърлена са отчасти отмъщение заради това, че Макрон блокира кандидата на ЕНП, Манфред Вебер, за председател на Европейската комисия. Вебер продължава да е лидер на групата на ЕНП в европарламента.

Гулар подаде оставка като министър през юни 2017 г. заради твърдения, че е злоупотребила с еврофондове, като е плащала на парламентарен асистент за работа, след като назначението е трябвало да свърши. След номинирането й за еврокомисар Гулар изплати средствата на европарламента, което помогна да се прекрати разследването на ЕП за поведението й, започнало по искане на френски съдии.

Разследване по въпроса обаче продължава да тече във Франция и по време на двете си изслушвания в ЕП Гулар трябваше да дава обяснения защо да може да бъде част от колежа на комисарите, ако случаят е бил причина тя да се откаже от поста си във френското правителство. Гулар бе разпитвана и за високоплатената си служба в базиран в САЩ тинк-танк, за който не изглежда да е извършвала много работа.

Освен етичните опасения служители в парламента и в комисията казаха, че тя като цяло не е била убедителна в представянето си по време на изслушванията.

В крайна сметка Франция се оказа в един клуб с Румъния и Унгария – останалите страни, чиито кандидати за еврокомисари бяха отхвърлени.

Подозренията, че консерваторите са искали да си отмъстят заради провалената кандидатура на Вебер, бяха подхранени отчасти от пост в "Туитър" от групата на ЕНП, който беше за вътрешно ползване. "Ще убием Гулар при гласуването", гласеше туитът, който по-късно бе изтрит.

Според други решението е било в по-малка степен заради Вебер и в по-голяма заради отхвърлянето на двамата кандидати – унгареца, подкрепен от ЕНП, и румънката – от Прогресивния алианс на социалистите и демократите за Европа. Поражението на Гулар, член на либерално-центристката група "Обнови Европа", значи, че сега ЕП е отхвърлил по един кандидат от всяка от трите основни групи.

Други евродепутати настояха, че основата за отхвърлянето на Гулар не е политическа, а че е имало и сериозни въпроси за портфолиото й.

По време на събитието в Лион Макрон каза, че все още не е готов да предложи нов кандидат. Това увеличава и без това вече голямата вероятност екипът на Фон дер Лайен да не може да встъпи в длъжност на 1 ноември. Ако това се случи, комисията на Жан-Клод Юнкер ще остане на работа по-дълго. Унгария все още не е изпратила официално кандидатура за комисар за политиката на съседство и разширяване, а Румъния няма правителство.

След като има официални предложения до ЕП, кандидатите ще трябва да преминат през същия процес на утвърждаване като предшествениците им, включително и през проверка от правната комисия на ЕП, предаване на писмени отговори и поне едно изслушване, последвано от вот в ресорните комисии.

"Не виждам как можем да направим това, което направихме, до 23 октомври", коментира служител, който все пак омаловажи значението на евентуално закъснение, отбелязвайки, че поне една предишна Европейска комисия също е закъсняла с встъпването си в длъжност.

Дневник