България не води преговори с Италия за приемане на отпадъци, заяви днес Министерството на околната среда и водите (МОСВ). В свое съобщение днес ведомството дава обяснения по повод публикуваната в италиански (виж например тук) и български медии информация за износ на боклука на Рим към България. Екоминистерството отрича то или правителството да са водили такива разговори.

Екоминистерството също разяснява, че вносът на отпадъци в Европейския съюз трябва задължително да се съгласува предварително, като към момента няма постъпили заявления за внос на отпадъци с произход град Рим. Вносът на отпадъци се осъществява по правилата на европейския Регламент (ЕО) №1013/2006 относно превози на отпадъци, допълва съобщението.

При все това МОСВ уточнява, че внос на отпадъци е възможен при ограничения в количеството, предназначено за изгаряне. Внесените в България чуждестранни отпадъци не трябва да надвишават половината от годишния капацитет на инсталацията, която има разрешително за изгарянето им. Това ограничение се залага от националния Закон за управление на отпадъците.

Ограниченията на количеството, според МОСВ, цели да "се поощри енергийното оползотворяване на RDF, образуван в България" - тоест, да се гори предварително обработен до безопасна за горене субстанция български боклук.

Освен ограничение на количеството, има и ограничението на начините на изгаряне, уточнява екоинистерството. Отпадъците могат да бъдат внасяни единствено с цел оползотворяване, а не за обезвреждане и депониране. Според Закона за управление на отпадъците, "оползотворяването" означава "повторната употреба, предотвратяването, рециклирането и друг вид оползотворяване", а другите видове включват "оползотворяване за получаване на енергия" (чл. 6, ал. 1, т. 4).

Именно юридическите лица, които имат разрешителни за такова "оползотворяване" са и единствените , които имат право да осъществяват внос на отпадъци в Република България, уточнява МОСВ.

През последните месеци свидетели изказаха съмнения, че редица от топлоцентралите, които имат частични разрешителни за горене на преработен боклук (RDF) реално горят неообработени бали отпадъци или биомаса с неопределен произход и съдържание, в нарушение на законите и разрешителните, които имат.

Дневник