Македонците и българите винаги са били приятелски народи и политиците трябва тях да слушат, а не да преговарят за идентичност.

Това заяви премиерът на Северна Македония Зоран Заев в коментар на българската позиция, която поставя пред Скопие условия за подкрепа в хода на преговорите с ЕС.

Тази седмица Министерският съвет одобри списък с условия. Освен спазване на Договора за добросъседство те включват въпроси като добавяне на "бележка под линия" за македонския език, реабилитиране на жертви на комунистическата власт, репресирани заради българско самосъзнание, и бърза промяна на начина, по който са отразени въпроси въпроси от общата история до 1944 г., както в учебниците, така и на паметници.

"Борисов спомена "македонския народ" и в София, и тук"

Подобни искания биха били (според кабинета) необходимо условие за "реално започване" на преговори (по думите на вицепремиера Красимир Каракачанов) и напредък по тях.

"Македонският език е вписан в ООН, това е нашата идентичност. Идентичността не е въпрос, за който се преговаря през 21-ви век", обясни Заев, предаде сайтът "Нова тв". "Вярвам, че България разбира това. Уважавам и се покланям на Борисов, който е европейски политик, който и в София, и тук спомена "македонски народ". Нагласите за ограничаване на въпроси на идентичността не са възможни през 21-ви в."

Трябва да се внимава с декларациите, отправяни по темата, но същевременно да се имат предвид и натискът във време, когато Северна Македония очаква дата за начало на преговорите с ЕС (до решение може да се стигне другата седмица), и фактът, че България е в предизборна кампания.

Според премиера на Северна Македония и България, и Гърция ще са лидерите в поддръжката за получаване на дата. Прилагането на договорите с двете държави - Договора за добросъседство и Преспанския - ще продължи и в хода на преговорите с ЕС, добави той. "И македонската, и българската, и гръцката (страна) очакват прилагане на договорите. Чрез прилагането им укрепваме приятелството и сътрудничеството", каза още премиерът.

"Ние сме академична комисия"

Темата коментира и председателят на смесената комисия за исторически и образователни въпроси от македонска страна Драги Георгиев. Той настоя - независимо от срока до този месец за решаване на въпроси около Гоце Делчев, даден от политиците - че работата на учените ще продължи, без значение какво се случва в политиката.

"Ние сме академична комисия... Щом разговаряме, има място за намиране на решение с добра воля от двете страни", каза Георгиев. По думите му вече има и някои съгласувани текстове между двете страни на комисията за Гоце Делчев. Има такива и за македонския език, "но не по начина, по който се говори днес". "Няма да има жертви нито на едната, нито на другата страна. Имам предвид исторически жертви. Ако има исторически жертви, договорът не е добър", каза той.

Дневник