Американският президент Доналд Тръмп номинира заместник-държавния секретар Джон Съливан за посланик на САЩ в Русия. Тръмп каза още през август, че обмисля да номинира Съливан за поста, съобщава БТА. Ако бъде утвърден, Съливан ще стане приемник на досегашния посланик Джон Хънтсман, който подаде оставка през август.

Съливан е дипломат от кариерата от 1990 г. насам. Работил е в Украйна, в американската мисия в Европейския съюз, Южна Корея и Хондурас. Ако бъде одобрен от Сената, Съливан ще стане американският топдипломат в Русия в едно изключително напрегнато за президента Тръмп време.

Американският лидер е изправен пред разследване за импийчмънт в Камарата на представителите в Конгреса, провокирано от украинската афера. Разследването започна, след като стана ясно, че в телефонен разговор през юли Тръмп е оказал натиск върху украинския президент Володимир Зеленски да разследва бившия вицепрезидент, сега претендент за президентската номинация на демократите, Джо Байдън.

Москва бе разкритикувана наскоро от Вашингтон, тъй като американските разузнавателни служби заключиха, че Русия се е намесила в американските президентски избори през 2016 г. Русия отрича тези твърдения.

Дневник