Българският национален отбор по футбол остава без победа от началото на европейските квалификации, след като записа равенство 0:0 като гост на Черна гора. Съставът взе само точка, след като направи добро първо полувреме, но през вторите 45 минути трябваше да се пази и да направи всичко, за да избегне загубата.

Това е десети пореден мач на тима без победа, като воденият от Красимир Балъков състав, ще навърти точно година без успех. В този период балансът е пет равенства и пет загуби при голова разлика 8:17.

Все пак точката в Подгорица прекъсва серия от четири поредни поражения. Въпреки това Балъков все още няма победа начело на тима.

Резултатът оставя националите на дъното в група А, като те имат три точки от шест мача. Този резултат извади и на теория българите от битката за класиране на европейското през квалификациите. Единственият шанс остава с участие в плейофите от Лигата на нациите, които ще са през пролетта на 2020 г. С три точки е и Черна гора.

Ситуацията за първото място в групата обаче се завърза, след като Чехия победи Англия с 2:1 в Прага. Двата тима по 12 точки, но чехите са с мач повече. Трети в групата е Косово с 8 точки.

След три дни България приема Англия на "Васил Левски" в София.

Селекционерът на българския тим Красимир Балъков направи шест промени в състава от последния мач, който беше загуба от Ирландия с 1:3. Местата си сред титулярите запазиха Антон Недялков, Георги Пашов, Кристиян Димитров, Кристиян Малинов и Божидар Краев.

Балъков заложи на бразилците Марселиньо и Вандерсон, заедно с Галин Иванов и Краев в атака. Капитанът Ивелин Попов имаше роля по-назад от обичайната си позиция в националния тим.

От началото българския състав опита да бъде активен и да залага на атаката, като се стремеше да използва фланговете. В седмата минута България имаше отличен шанс да поведе в резултата. Недялков проби отляво и центрира успоредно на голлинията, а Галин Иванов стреля с левия крак.

Ударът на нападателя обаче беше слаб и черногорският вратар Даниел Петкович спаси с крак, след което топката беше избита.

След доброто начало за България черногорците успяха да пренесат играта в предни позиции. Няколко пъти обаче последното подаване убягваше на домакините.

За България действията се ограничаваха с атаки по левия фланг, където много активен беше Недялков, заедно със съотборника си в "Лудогорец" Вандерсон. До края на първата част България имаше още един добър шанс, но Краев се размина с топката.

След почивката Черна гора започна по-добре и още в 53-ата минута имаше възможност да вкара. Йовович се озова на отлична позиция, но Пламен Илиев спаси неговия удар и запази резултата.

Тази ситуация обаче се оказа само началото на по-добър период за черногорците. Те контролираха много повече топката, действаха основно в половината на българския състав, а играчите на Красимир Балъков трудно я изнасяха и бяха принудени основно да се защитават.

След 60-ата минута българският треньор потърси и промяна, вадейки от терена Ивелин Попов за сметка на Георги Костадинов. По-късно на терена се появи и Исмаил Иса.

В самия край на мача Черна гора имаше по-добрите положения. Първо Пламен Илиев се намеси решително с важно спасяване, като изчисти топката от краката на нападател на домакините. Последва корнер, при който Бечирай стреля край вратата.

Дневник