Над 100 хил. души са напуснали домовете си заради турската офанзива в Сирия тази седмица, съобщи ООН, цитирана от ДПА и БТА. По данни на организацията масово изселване се наблюдава в провинциите Хасака и Ракка.

Това е числото, за което говори ООН, но правозащитни групи, цитирани от Би Би Си, твърдят, че засегнатите може всъщност да са 450 хил. души.

Единствената държавна болница в Североизточна Сирия бе принудена да спре работа, след като по-голямата част от персонала ѝ се евакуира заради бомбардировките през последните 24 часа, съобщи днес организацията "Лекари без граници", цитирана от "Ройтерс". Става дума за болницата в град Тел Абияд. Турската военна авиация и артилерия продължиха днес да нанасят удари срещу кюрдските сили в Североизточна Сирия.

Седем цивилни бяха убити днес в Тел Абияд и околностите му, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от "Франс прес". Според центъра 17 цивилни са загинали в контролираните от кюрдите райони от началото на турската офанзива, а при бомбардировките и сраженията в граничните райони на

Тел Абияд и Рас ал Айн са убити 41 кюрдски бойци. Турското министерство на отбраната заяви днес, че при боевете е убит един турски войник, а трима са ранени. Според турските власти седем цивилни, сред които едно бебе, са били убити и над 70 са били ранени от снаряди, изстреляни от кюрдските сили срещу граничещите със Сирия турски провинции Шанлъурфа и Мардин. Турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви, че от началото на офанзивата са убити "342-ма терористи", предаде ТАСС.

Сирийските демократични сили обаче, цитирани от ТАСС (която на свой ред се позовава на кюрдската телевизия "Рудау"), твърдят, че от началото на офанзивата са убити общо 262-ма турски войници и техни съюзни бойци, а убитите кюрдски бойци са 22-ма.

Кола бомба експлодира днес в населения предимно с кюрди град Камишли, Североизточна Сирия, предаде "Франс прес". Агенцията се позовава на говорител на кюрдските сили. Отговорност за атентата, при който загинаха най-малко трима и бяха ранени девет цивилни, пое групировката "Ислямска държава" чрез пропагандната си агенция Амак.

Лагер с над 7000 разселени в Северна Сирия ще бъде евакуиран, предаде "Ройтерс". Водят се преговори за евакуацията и на втори лагер, в който има 13 хил. души, сред които семейства на бойци от терористичната организация ИД. Става дума за лагерите Мабрука и Айн Иса. Решението за евакуацията бе взето, след като и двата лагера бяха ударени от снаряди при турската офанзива, заявиха днес представители на кюрдите в Северна Сирия, цитирани от Ройтерс.

Кюрдските сили направиха изявление, в което казват, че лагерите са в опасност заради настъплението на турската армия. Лагерът Мабрука се намира на 12 км от границата с Турция. Във втория лагер, Айн Иса, кюрдските сили държат 785 роднини на бойци от "Ислямска държава". /БТА

Дневник