Журналистите от френския "Монд" вече могат да избират кой да купува акции от вестника им – след публична битка със собствениците заради намесата на противоречив чешки магнат. Историята разказва медийното издание Columbia Journalism Review.

Журналистите от "Монд" винаги са имали думата по отношение на управлението на компанията. От създаването му през 1944 г. те притежаваха контролния дял акции, но през 2010 г. се наложи да се откажат от този контрол заради тежкото му финансово състояние.

Изкупи го трио бизнесмени – създателят на телеком Ксавие Ниел, инвестиционният банкер Матийо Пигас и бившият бизнес партньор на Ив Сен Лоран Пиер Берже. Те тримата поддържаха деликатно равновесие, като никой нямаше мажоритарен дял. Група журналисти, служители и читатели запазиха четвърт от собствеността, за да гарантират редакционната независимост. След смъртта на Берже през 2017 г., Пигас и Ниел си поделиха акциите му, а в същата година вестникът излезе на печалба за пръв път в последните осем години.

Преди година обаче чешкият енергиен и медиен магнат Даниел Кретински се включи в играта – той вече бе купил лявото списание "Мариана" (и бе назначил консервативен коментатор за редактор), както и някои заглавия от типа на "Ел". Според в. "Либерасион" Кретински се е надявал да изкупи целия дял на Пигас, но в крайна сметка е взел 49% от него.

Когато екипът разбира за тази сделка (при това не от собствениците, а от репортера, който отразява Чехия), те се стряскат и от фигурата на Кретински, и от укриваната от тях сделка. Особено тревожен за тях е фактът, че той притежава част от тръбопровод за руски газ, и, о, ужас! - че не е французин.

Миналия октомври собствениците обещаха сделка: че ще подпишат споразумение, което позволява на групата журналисти и читатели с акции да налага вето върху нови собственици на контролни дялове. Сделката обаче се забави с месеци. През септември представители на журналистите настояха тримата бизнесмени да подпишат споразумението или да се изправят пред съда, а над 460 журналисти подписваха безпрецедентно отворено писмо, публикувано в самия вестник. В тяхна защита се изказваха над 500 общественици, сред които Едуард Сноудън и Салман Рушди.

Пигас и Ниел се предадоха и подписаха правото на вето. Сега, ако акционер иска да продаде някому мажоритарния дял от акциите си, групата на журналистите и читателите имат право да блокира сделката в продължение на шест месеца. В това време те могат да потърсят друг купувач и само при условие, че не открият такъв, първият може да сключи сделката.

"Тази допълнителна защита на редакционната ни независимост е безпрецедентна на фона на глобален медиен пейзаж, доминиран от частни интереси", писа редакционният директор на вестника Жером Фенолио.

Дневник