Световният рекордьор в маратона Елиуд Кипчоге пренаписа историята в бягането със слизане под митичната граница. Кениецът стана първият човек, който пробяга дистанцията от 42.195 км за под 2 часа, като завърши предизвикателството с време 1.59:40,2 ч.

Кипчоге финишира с близо десет секунди по-бързо от времето, към което се беше прицелил проектът на "Инеос". Събитието имаше задача да преобърне представите за невъзможното, като постижението е преломен момент в историята както в спортен план, така и в науката.

Кениецът проведе бягането си в обществения парк Пратер във Виена. Опитът започна в 8.15 ч. местно време, като екип от експерти от различни сфери беше уточнил всичко до последния детайл, за да се гарантират максимално добри условия пред Кипчоге.

В помощ на кениеца влязоха 41 пейсъри, които го предпазваха от вятъра и задаваха темпо от средно по 2:50 мин. на километър. В края Кипчоге направи емоционален спринт на фона на подкрепителните възгласи на публиката.

Кениецът успя да слезе под митичната граница от втория си опит. През 2017 г. Кипчоге завърши с 25 секунди над графика на пистата "Монца".

Опитът няма бъде признат за рекорд, тъй като събитието не е официално състезание от календара на Международната федерация по лека атлетика. Върховото постижение в дисциплината се държи именно от Кипчоге, който през септември 2018 г. даде време 2.01:39 ч. в Берлин.