Премиерът Бойко Борисов предупреди, че след 10-15 г. въглищата ще станат "много скъп лукс", а опазването на човешкото здраве е по-важно.

Той говори пред журналисти в Стара Загора, където е на посещение.

"Заставаме зад миньорите и енергетиците от мини "Марица - изток", но вредните емисии и цените им вече стават такива, че след 10-15 години ще е много скъп лукс това гориво", коментира Борисов, цитиран от "Фокус".

Премиерът добави, че ако се стигне до критичен момент, ще се осъществи комуникация със служителите на мини "Марица-изток".

"Виждате какво се случва с екологията по света. Огромният натиск и срещу вредните емисии. Ние сме в Европа. Човешкото здраве е на първо място и като се казва: "приемаме, че има вредни емисии". Да, де, но приемаме, че и заболяванията са много. Кое е по-важното?", попита риторично министър-председателят.

Европейския съюз държавите членки да постигнат нулеви въглеродни емисии до 2050 г.

Българската държава планира да запази мощностите в комплекса "Марица изток" поне до 2030 г. Наскоро Борисов коментира, че втора атомна централа трябва да се построи в период от 10 г., "за да не увиснем само на кюмюра". Междувременно Българският енергиен холдинг сключи договор с международна консултантска компания, която трябва да изготви оценка на адекватността на електроенергийната система и да разработи механизъм за разпределяне на капацитети за въглищните централи, които да им осигурят финансиране и продължаване на съществуването.

Повече от 10 хиляди жители на Стара Загора и околните общини са пряко заети в "Мини Марица-изток" и въглищните тецове, а няколко пъти повече са тези, чиято работа е косвено свързана с енергийния комплекс, където се произвежда около 40% от електроенергията.

Доклад на "Грийнпийс", публикуван наскоро, постави България на 19-то място сред 20-те най-големи замърсители на планетата чрез създавани от човека емисии на серен диоксид (SO2). С 350 хиляди тона, изхвърлени в атмосферата тя е и единственият член на Европейския съюз в този непрестижен списък. Всичките емисии идват от въглищни електроцентрали.

Експерти отдавна предупреждават, че като не се подготвя за поетапно затваряне на въглищни централи, а го отлага, правителството залага социално напрежение, увеличени разходи вбъдеще и финансови рискове за държавната енергетика, предупреди Центърът за изследване на демокрацията в обширен доклад през април.

Дневник