Виждам реални възможности БСП да спечели местните избори в 10 - 12 областни градове, включително в София – това заяви пред журналисти в Шумен председателят на ПЕС Сергей Станишев, който днес е на посещение в региона, за да подкрепи кандидатите на левицата в Нови пазар, Шумен и Велики Преслав.

Местните избори са изключително важни за представянето на БСП на следващите парламентарни избори, коментира лидерът на ПЕС и прогнозира: Ако спечелим местните избори, имаме всички шансове да спечелим и парламентарните.  Станишев подчерта, че тези местни избори са изключително важни, защото залогът за бъдещето на БСП.

От тази кампания зависи как ще се развиват политическите процеси на национално ниво, предупреди лидерът на ПЕС. Той направи анализ на процесите след всички местни избори от 1999 г. насам и припомни как техните резултати са повлияли на следващите парламентарни избори. „През 1999 г., след като СДС бяха две години на власт и мачкаха всичко, изведнъж БСП направи пробив на местните избори във Варна, Бургас, Стара Загора и страхът на хората падна, оттам дойдоха резултатите през 2001 г.  След това през 2003 г. БСП убедително спечели местните избори и това беше предпоставка за парламентарната победа през 2005 г.“, припомни Станишев.

Според него не може да има никакво сравнение между ситуацията през 2015 г. и сега. „През 2015 г. изборите бяха непосредствено след тежкото поражение на БСП година по-рано, срещу нас беше могъщият и единен ГЕРБ, който газеше и мачкаше наред, и дори много качествени наши кандидати загубиха. Сега обаче има умора от ГЕРБ и тя се чувства навсякъде“, анализира Станишев.  Той посочи и още една слабост на управляващите - понеже ГЕРБ вече не са толкова млада партия, те вече имат много вътрешни конфликти и те се усещат навсякъде по места.  Това дава шансове на БСП и за левицата е важно да се възползва от отворения прозорец, коментира Станишев.

Той заяви, че има реални възможности БСП да спечели в 10-12 областни градове и да увеличи значително присъствието си в общините. Ако досега сме имали 60 общински кмета и 900 съветници, сега е съвсем реалистично да спечелим над 100 общини и да разширим много влиянието си в общинските съвет, каза Сергей Станишев и призова: Този шанс не трябва да се пропуска! Лидерът на ПЕС коментира, че за да се постигнат максимални резултати, в оставащите две седмици до изборите националното ръководство на БСП трябва да окаже мощна подкрепа на своите кандидати по места както с присъствие, така и с национални политически послания.

Сергей Станишев изрази притеснение, че основните партии се борят по места за дребни теми, но липсва националната кампания за характера на местната власт.  Лидерът на ПЕС определи ситуацията като предизборна тишина, която се запълва от дребни скандали. Необходимо е да се занимаваме със същинските въпроси - за начина на функциониране на общините, за обществените услуги, за европейските проекти и най-вече за това каква национална политика трябва да се води, за да се спре отливът на хора от страната, заяви Станишев и изтъкна, че бягството на хората вече е повсеместно в цялата страна. „То вече пълзи като раково образувание по страната, а без хора не може да има никакво развитие“, каза лидерът на ПЕС.
Той допълни, че БСП трябва да се бори с ГЕРБ и за паритет в Националното сдружение на общините, както и за управлението на организацията, защото това ще бъде важна предпоставка и за успеха на парламентарните избори.

Днес Сергей Станишев проведе срещи в Нови пазар, Шумен и Велики Преслав, където подкрепи кандидатите на БСП за общински кметове и съветници.  Нашите кандидати са познати на обществото, доказани експерти и заслужават цялата подкрепа, която мога да им окажа, заяви по този повод лидерът на ПЕС.

Той обясни, че с кандидата в Шумен Венцислав Венков се познава отдавна и сега вижда, че неговата кампания е насочена към прагматични решения за икономика и за създаване на работни места. Не е достатъчно само да се призовава за работа, работа, работа, какъвто е лозунгът на ГЕРБ, трябва все пак да има и резултати от тази работа, коментира Станишев и допълни, че Венцислав Венков има потенциала да работи успешно. Станишев оцени високо и кандидата за кмет в Нови пазар Георги Сашев като млад човек с много енергия и желание да промени нещата.  А за кмета на Велики Преслав Александър Горчев напомни, че той е доказан управленец, който е направил много неща за общината.

Всички те заслужават подкрепа, защото имат шансове за успех, затова се надявам през следващите две седмици националното ръководство да разгърне голяма кампания, пожела Станишев. Самият той преди посещението си в Шумен е бил в Русе, Видин и Търговище, а утре продължава обиколките си в Южна България, за да подкрепя лично кандидатите на БСП по места. Чрез националната кампания хората трябва да усетят, че тези избори са инструментът за промяна на страната, затова не трябва да принизяваме кампанията с дребни скандали и битовизми, подчерта Станишев. Според него, националното ръководство на БСП ще има и важната роля да предпази партията от изпадане в изолация по места преди втория тур.

В Шуменска област БСП има амбициите да спечели изборите в 4 общини - Шумен, Нови пазар, Велики Преслав и Каспичан, заяви зам.-председателят на партията Тодор Тодоров и подчерта, че в тези градове кандидатите на левицата са добре познати, с голям професионален опит и добре посрещани от хората.

Пресцентър БСП - София