Бауке Молема от "Трек Сегафредо" спечели Обиколката на Ломбардия, последното голямо еднодневно състезание за годината. Холандецът не беше слаган сред големите фаворити, но успя да покори "Класиката на падащите листа", както е известна надпреварата около езерото Комо.

Молема е първият холандец, който печели в Ломбардия от 38 години насам. За последно това стори Хени Койпер през 1981 г. Дотук в кариерата си Молема не беше завършвал по-напред от седмо място в Ломбардия.

Холандецът записва 13-а професионална победа и първа от година насам.

За "Трек" успехът е пръв в един от колоездачните монументи от победата на Фабиан Канчелара в Обиколката на Фландрия.

Състезанието в региона на езерото Комо е сред петте най-значими еднодневни, заедно с Милано – Санремо, Обиколка на Фландрия, Париж – Рубе и Лиеж – Бастон – Лиеж. През 2019-а за четвърта поредна година петте големи класики бяха спечелени от петима различни колоездачи. В Милано-Санремо триумфира Жулиан Алафилип, Фландрия беше спечелена от Алберто Бетиол, шампион в Париж-Рубе стана Филип Жилбер, а в Лиеж-Бастон-Лиеж - Якоб Фулсанг.

Решителната атака на Молема дойде на предпоследното изкачване Чивилио. Холандецът се откъсна в момент, когато другите събираха сили след няколко поредни ускорения. Той отвори аванс от 30 секунди и в останалите около 15 км останалите не го наближиха.

Втор зад Молема на 16 секунди финишира Алехандро Валверде. 39-годишният испанец завърши втори в Ломбардия за трети път в кариерата си. Трети се нареди шампионът от Обиколката на Франция Еган Бернал.

В топ 10 завършиха още Фулсанг, Майкъл Уудс, Джак Хейг, Примож Роглич, Емануел Бухман, Пиер Латур и Руди Молар.

Молема измина дистанцията от 243 км за 5:52.59 часа със средна скорост от 41.3 км/ч. По този показател 113-ата Обиколка на Фландрия се превърна в седмата най-бърза в историята на състезанието.

Дневник