Българският джаз музикант, пианист, композитор и аранжор Милчо Левиев почина на 81 години, съобщи сайтът "Площад Славейков", позовавайки се на негови близки. Би Ти Ви допълва, че той е починал в Солун след тежко боледуване.

Джазменът завършва държавната консерватория в София, където негови професори са Панчо Владигеров и Андрей Стоянов.

Кариерата си започва в Пловдивския драматичен театър, след това е диригент на бигбенда на Българското национално радио. От 1963 г. до 1968 г. работи като солист и диригент на Пловдивската и на Софийската филхармония.

По идея на Радой Ралин създава групата "Джаз фокус '65", през 1970 г. заминава за Лос Анджелис и остава там до 1977 година. В началото на 80-те години се завръща за кратко в България и изнася поредица от концерти.

Преподава в Южнокалифорнийския университет, има майсторски клас в Нов български университет. На студентите си от НБУ обича да разказва една индийска притча: "Животът е една неофициална школа. Всеки ден ви се дава възможност да научите поне един урок. Ако внимавате. Урокът се повтаря, докато се научи."

Левиев е двукратен носител на "Грами", притежава приза Dramalogue за най-добър музикален директор (1987), почетен доктор е на Парижката и на Лондонската музикална академия. За него друг голям джазмен - Дон Елис, казва, че Милчо Левиев е от съвременните гении в джаза. "Той може да каже всичко с пианото", казва великият тромпетист още през 1974 г.

В началото на март тази година той обяви, че се отказва от титлата "Почетен гражданин на Пловдив" заради разочарованието от отношението на общинската администрация.

Дневник