България и Йордания приоритетно ще си сътрудничат в областта на сигурността и отбраната по линия на противодействие на тероризма и трафика на хора. Двете страни ще се опитат да разширят възможностите за обмяна на опит и обмен на информация между службите за сигурност с тази цел. Това заяви българският премиер Бойко Борисов в Аман днес, където се срещна с йорданския си колега Омар Раззаз.

Акцент в разговорите бе темата за бежанците и мигрантският натиск, съобщиха от Министерския съвет. Според Борисов страната ни е длъжна да подпомогне Йордания при справянето с проблема с мигрантите, съобщи "Фокус".

Българският премиер добави, че е необходимо двете страни да работят и за търговско-икономическото и инвестиционното си сътрудничество, както и за установяването на по-близки контакти между бизнес общностите.

"Йордания и кралят Абдулла II бин ал Хусейн се ползват с изключителен авторитет в Европа заради балансираната му политика в региона. Имаме сходство в позициите по основните световни и регионални проблеми. Оценяваме активния диалог и добрите отношения на Йордания с ЕС", обясни Борисов.

Премиерът обяви, че България заедно със Северна Македония ще домакинства Берлинския процес, и предложи подобно домакинство на процеса "Акаба".

"Кралят отделя изключително внимание на отношенията с приятелска България, затова и днес затвърждаваме това приятелство", заяви от своя страна министър-председателят на Йордания Омар Раззаз, съобщи правителствената информационна служба. Той отбеляза историческите връзки между двете държави, особено в търговията. Акцентира също върху активността на Йордания по отношение на развитието на фармацевтиката и информационните технологии.

Двете страни подписаха меморандум за сътрудничество в сферата на туризма, където Раззаз отбеляза ръст.

Дневник