Изборите за кмет са много важни. На този етап това е най-важното събитие на вътрешно - политическия живот на страната. То има своето значение, защото кмета е най-близо до хората, защото тук се формира политиката, стратегията и най-важното- решават се обикновените проблеми на града и общината. Затова аз вярвам, че хората искрено ще отидат да гласуват и се надявам за нашия кандидат за кмет Валентин Велев. 

Това каза днес в Шумен президентът на Република България (2002-2012) и основател на ПП АБВ Георги Първанов. Той присъства на предизборната среща на коалиция „АБВ/Социалдемократическа партия (СДП)/“, на която бяха представени кандидатът за кмет Валентин Велев, кандидатите за общинските съветници и кандидатите за кметове на кметства.

“Вярвам в подкрепата на Валентин Велев, защото в негово лице и тази авторитетна листа от общински съветници и кандидати за кметове на кметства виждам голям потенциал, хора знаещи и можещи, хора, които биха могли да решават заедно с другите групи съветници в Общинския съвет проблемите на хората, да инициират неща, свързани с богата история на града, да го кажат на повече хора в България и по света, но и да работят за едно модерно бъдеще”, каза Първанов.

Областният председател на партията адвокат Пламен Петков представи кандидата за кмет и листата за общински съветници и кметове на населени места и призова всеки да даде своя принос и да подкрепи коалицията. “Познаваме Валентин Велев от неговата работа като учител, и най - вече от неговата работа в органите на министерството на вътрешните работи, той е и съосновател на партията АБВ.  АБВ заслужава този кандидат за кмет и този кмет заслужава нашето доверие и подкрепа”, каза Петков. За общинската листа той сподели, че  са търсили баланс по образование и специалности. В нея са намерили място адвокати, икономисти, лекари, преподаватели, инженери.

„Нашето желание на първо място е да работим открито в колектив, в партньорство, това е верую на АБВ. В нашата работа в досегашния Общински съвет показахме диалогичност, което даде възможност няколко от решенията да ги прокараме въпреки двуполюсния сблъсък между БСП и ГЕРБ. Ние сме инициирали всички  възможни процесуални способи за консултации и срещи и сме търсили вариант за консенсус и сме успявали заедно с други формации от центъра“, каза Пламен Петков.

Кандидатът за кмет представи акценти от своята програма като отбеляза, че пет години от създаването си ПП АБВ/Алтернатива за българско възраждане/ трайно присъства в политическия живот на нашия град и добави, че на местните избори 2015 г., първите за партията са извоювали  двама общински съветници и трима кмета в най - големите села в Шуменска община. Той заяви, че ПП АБВ ще продължава да отстоява обществените интереси и ще бъде коректен партньор за просперитета на общината.

Валентин Велев се спря на основните насоки в Програмата си - подобряване на уличната и пътна инфраструктура в т.ч. и вилната зона с изследване и описване на проблемите и поставяне на ясни срокове за изпълнение, подобряване на междублоковите пространства, решение с централния градски площад, нова организация на градският транспорт, уличното осветление, решаване на проблема с паркирането, доизграждане на системата за видеонаблюдение, урегулиране на парцелите в ромските квартали и махали в селата. Не на последно място подпомагане на малкия и дребен бизнес, развитие на Индустриалния парк с подкрепа на общината и продължаване на проучванията за възстановяване експлоатация на минералния извор край с. Мараш.

В Програмата е отделено място за  младите хора, за тяхното образование насочено към икономиката и инфраструктура на Общината, както и нова визия и стратегия за младите, съобразени с техните интереси и нововъведения.

АБВ ще работят и за приоритетно решаване на проблемите с питейната вода, възстановяване на дълбоките сондажи за питейни води с цел резервна необходимост, за спешен анализ на ВЕЦ-овете изпразващи язовир „Тича“.

Приоритет ще бъде и чистотата в града с реални мерки за намаляване на фините прахови частици, въвеждане на публично обявен график на миенето на улиците и ефективен контрол на горивните материали през зимния период. И още подобряване на разделното събиране на отпадъци и система за стимулиране, премахване поетапно на селските сметища и тяхното рекултивиране.

В областта на спорта АБВ ще работи за оптимизация на спортните клубове и организации и разработване на ясни правила за финансиране и отчет, за цялостна модернизация на спортните зали „Младост” и „Плиска”, подкрепа в реновирането на градския стадион, облекчаване на условията за ползване на зала „Арена Шумен” от местни спортни  клубове и насърчаване на спорта в училищна възраст и проучване на възможностите за възстановяването на спортно училище.

В заключение Валентин Велев призова да се гласува с бюлетина №70 и заяви: „Който си мисли, че като не гласува, наказва вечните управляващи на Шумен, греши! Точно обратното - накажете ги, като гласувате за промяната!

Пресцентър  „АБВ/Социалдемократическа партия (СДП)/“