Ново разпределение от държавните средства за финансиране на спортистите обеща министърът на младежта и спорта Красен Кралев. Тези, които вземат квоти за олимпийските игри в Токио през 2020 г. ще получат по-голямо финансиране.

Кралев обясни, че "всяка година има строга система спрямо постигнатите резултати".

"Всички с квоти за Олимпиадата ще получат по-голямо финансиране догодина. Разбира се, има и спортове, които са ни разочаровали през годината. В момента се движим добре - имаме 11 спечелени олимпийски квоти", каза Кралев в предаването "Арена спорт" по БНТ1.

Министърът на спорта коментира федерацията по щанги, където има спорове за легитимността. "Истината е, че преди година приехме закон и всички клубове трябва да се пререгистрират. Това се прави, за да се отсеят т. нар. клубове фантоми".

"През последната година Българската федерация по вдигане на тежести е една от най-успешните. Направили сме много сериозни отчети, следим всички федерации и спортисти", допълни министърът.

Според Кралев наличието на българи на ръководни постове в световните федерации на различни спортове ще гарантира по-честно и обективно съдийство.

Преди месец пред парламентарната комисия по въпросите на младежта и спорта Кралев обяви, че очаква 55 квоти за игрите в Токио.

Дневник