Близо 40% от пътищата в България са в незадоволително или лошо състояние. Това се разбира от доклад за състоянието на безопасността за движение в страната. Документът е публикуван в правителствения Портал за обществени обсъждания и е цитиран от "Сега". Докладът е изготвен от създадената наскоро Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата".

След обстоен анализ на състоянието на пътищата в България е установено, че по-голяма част от общо над 19 500 км пътна мрежа е изградена преди повече от 20 години. Това налагало влагането на сериозни финансови ресурси за извършване на основен ремонт, както и за пътно поддържане.

Според данните от доклада 25% от българските пътища са с лошо състояние на настилките, а други 13.3 на сто са с незадоволително. Подчертава се, че тези близо 40% от пътищата представляват риск от гледна точка на пътната безопасност. От документа се разбира още, че настилката на 22% от пътищата е в задоволително състояние, а настилките на 27 на сто от тях са в добро състояние. В отлично са едва 12%.

Малко над половината пътна мрежа е с незадоволително състоянието на банкетите. Отводнителните окопи са проблем при 56 на сто от пътищата. Две трети от хоризонталната маркировка по българските пътища също е в незадоволително състояние.

Над 20% от републиканската пътна мрежа попада в границите на населени места. Авторите на доклада твърдят, че това увеличава значително риска от пътнотранспортен травматизъм. Според тях статистиката за пътнотранспортните произшествия, загиналите и ранените задължително насочва към необходимостта от подобряване на пътната инфраструктура.

Установени са 77 участъка със сериозна концентрация на пътни инциденти. В анализа се посочва, че са нужни допълнителни мерки по отношение на техническото им състояние – непочистено крайпътно пространство, недобро състояние на маркировка, липса на разпознаваемост и идентифициране на потенциалните опасности.

Дневник