Испанският Върховен съд ще прати повечето лидери на каталунските сепаратисти в затвора за между 9 и 13 години. Деветима от 12-те обвиняеми получиха такива присъди, трима други са осъдени за неподчинение, но няма да лежат в затвора.

Лидери на каталунците бяха арестувани по обвинения в бунтовничество, антидържавна дейност и злоупотреба с обществени средства. Сред тях е бившият вицепрезидент на Каталуня Ориол Жункерас. Той получи най-дългата присъда от 13 години.

Сега основният въпрос е как сепаратистите ще реагират на присъдата – те вече се заканиха да протестират. На 10 ноември предстоят и предсрочни избори - четвъртите за четири години.

Какво стана с Каталуня

2.3 млн. души се включиха в референдума за отделяне от Испания през 2017 г. 90% от тях гласуваха за това, а много противници на независимостта бойкотираха допитването. Полицията опита да предотврати гласуването със сила.

Скоро след това каталунският парламент обяви Каталуня за независима нация, а Мадрид наложи пряко управление на региона, разпусна парламента, обяви предсрочни избори и арестува някои от лидерите на сепаратистите. Върховният съд обяви референдума за неконституционен, а предсрочните избори бяха спечелени от националистите.

Регионалният лидер Карлес Пучдемон (и четирима негови съратници) избягаха в Белгия. Той спечели евродепутатско място на изборите през май, но Съдът на ЕС не му разреши да го заеме, тъй като не са спазени процедурите в Мадрид. Ако Пучдемон се върне там обаче, той ще бъде незабавно арестуван.

През юни 2018 г. новият премиер - социалистът Педро Санчес – премахна прякото управление на Каталуня в първия си ден на поста и върна властта на институциите в Барселона. Сега там управлява Куим Тора, който е близък на Пучдемон.

Дневник