Министърът на младежта и спорта Красен Кралев заяви, че отношението към отборните спортове в България "е тотално сбъркано още отпреди 1990 г.". Думите му дойдоха в контекста на проблемите във футбола и стъпките в търсене на промяна.

Министърът заяви, че очаква тази седмица президентът на БФС Борислав Михайлов да му представи концепцията за развитие на детско-юношеския футбол, приета преди десетина дни от Изпълнителния комитет на футболния съюз. По думите му държавата е готова да отпуска "сериозни средства в продължение на дълъг период", като министерството на спорта ще се ангажира да упражнява контрол при разходването им.

"Ясно сме показали през последните четири години, че държавата има промяна в отношението си към футбола. Не може повече от 30 години тя да е абдикирала от най-популярния спорт и да се очакват резултати. Отношението към футбола и към всички колективни спортове е тотално сбъркано още отпреди 1990 г. Стремейки се да показваме превъзходството на социалистическата система, залагахме само на индивидуални спортове, и то такива, в които медалите се постигат много по-лесно", каза Кралев пред БНТ.

"През 50-те, 60-те и дори в началото на 70-те сме имали големи успехи на олимпийски игри, световни и европейски първенства във волейбола, баскетбола, футбола. След това нещата са объркани из основи", посочи той.

БФС обяви, че е изготвена програма за развитие на футбола, като се очаква подкрепата на държавата. Разработени са два варианта - по-скромен и по-разточителен.

Кралев изтъкна, че в последните години държавата работи за изграждане на спортна инфраструктура, както и че се отпускат по над 1 млн. лева за школите.

"Най-големият проблем е физическата подготовка на младите играчи. В школите в цялата страна имаме едва четири-пет футболисти на средно европейско ниво по отношение на този вид работа. Има огромна пропаст между концепцията, по която работят нашите треньори, и тази, по която работят в Западна Европа", добави той.

По думите му дори победа на националния отбор срещу силен съперник - например тази вечер срещу Англия, няма да промени нищо.

"Спечелихме срещу Холандия и Швеция преди две години и какво се промени? Не е реално да говорим какво ще се случи днес или утре, докато не се промени коренно системата. Без да си кондиционно подготвен, как ще играеш футбол? Затънали сме в едно блато от кръг на кръг, от квалификация на квалификация и се лутаме през последните години, без да можем да излезем от този порочен цикъл", допълни Кралев.

Надеждите му са, че програмата за развитие на футбола е разработена със съдействието на колкото се може повече чуждестранни специалисти. "Дано да сме узрели, за да видим едно добро предложение и да бъде създаден добър проект, с който наистина след един цикъл от минимум шест години да имаме сериозни поводи за оптимизъм."

Дневник