Турският национален отбор по футбол ще бъде разследван заради жест по време на радостта си при победата срещу Албания. Вниманието на УЕФА е било привлечено от козируване на играчите.

Организацията ще разследва случая след публикации, че футболистите са отправили военен поздрав, насочен към действията на турската армия срещу кюрдите в Сирия.

"Забранява ли правилникът да се правят препратки към политика и религия? Да и ви гарантирам, че ще проверим случая", каза директорът на медийния отдел на УЕФА Филип Таунзънд, цитиран от италианската агенция "Анса".

Жестът беше направен след победния гол на Дженк Тосун. След мача в профила на турския отбор в "Туитър" се появи и снимка, на която целият състав - играчи и треньори, козируват. Тя е съпроводена от текст, който гласи, че победата се посвещава на "нашите смели войници".

Член 16 от дисциплинарния правилник на УЕФА забранява използването на "жестове, думи, предмети или каквито и да е други средства за предаване на провокативни послания, които не са подходящи за спортни събития, и в частност провокативни послания, които са от политическо, идеологическо или религиозно естество".

По време на световното първенство в Русия миналата година ФИФА глоби швейцарските национали Гранит Джака и Джердан Шакири заради жестове с ръце, изобразяващи орел, които бяха оценени като "про-косовски".

Дневник